Gras

Koeien voeren met klaverzaad verlengt levensduur van witte klaver

Uit een mestflat van een koe die werd gevoerd met hard klaverzaad groeit een groot aantal nieuwe klaverplantjes (foto: Louis Bolk Instituut)
Uit een mestflat van een koe die werd gevoerd met hard klaverzaad groeit een groot aantal nieuwe klaverplantjes (foto: Louis Bolk Instituut)

Het aanleggen van een voorraad klaverzaad in de bodem helpt om de levensduur van witte klaver in grasland te verlengen. Klaverzaad voeren aan koeien kan een manier zijn om dit te realiseren.

Dit concluderen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut op basis van bevindingen van een studiegroep van biologische veehouders uit Zuid-Nederland.

Klaverbank via doorzaaien

Het aanleggen van een voorraad klaverzaad in de bodem – een zogenaamde klaverbank – kan volgens de onderzoekers op verschillende manieren. Zo kan klaver om de paar jaar worden doorgezaaid in een bestaande grasmat. Een alternatieve methode is het voeren van zogenaamd ‘hard’ klaverzaad aan koeien.

Zaad van leveranciers niet hard

Klaverzaad heeft van nature een harde huid. Deze huid zorgt er onder andere voor dat het zaad pas ontkiemt nadat dit het magenstelsel van een herkauwer is gepasseerd. Het klaverzaad van zaadleveranciers is niet hard, omdat het direct in de bodem kiemkrachtig moet zijn. Veehouders zullen hard klaverzaad dus zelf moeten winnen. Dit kan bijvoorbeeld door een strook grasland met veel klaver in de tweede of derde snede te laten staan tot het is uitgebloeid en zaad heeft gevormd. Dit zaad kan worden gedorst of verspreid via opname door weidende koeien.

Kennis nog beperkt

Volgens de onderzoekers is er nog weinig kennis over de natuurlijke zaadproductie van klaver en de manier waarop hard klaverzaad verspreid kan worden om de levensduur van witte klaver in een bestaande grasmat te verlengen. Er is (praktijk)onderzoek nodig om te leren wanneer bepaalde rassen of planten zaad produceren en hoe lang het duurt voordat dit zaad ‘rijp’ is. Ook is nog niet duidelijk hoe zaad dat gevoerd is aan koeien, zich verspreidt en hoe lang dit zaad in de grond kiemkrachtig blijft.