Gras

Graseiwit potentiële vervanger van soja in vleesvervangers

Door overtollig graseiwit uit gras te halen, neemt de stikstofuitstoot van de koe af | Foto: Grassa
Door overtollig graseiwit uit gras te halen, neemt de stikstofuitstoot van de koe af | Foto: Grassa

Gras heeft een enorme potentie om soja te vervangen. De eiwitopbrengst van gras is per hectare 2,5 keer hoger dan de eiwitopbrengst van soja en het kan lokaal geproduceerd worden.  

Dat stellen Rieks Smook – directeur van graseiwit producent Grassa – en Henk Schouten - directeur van vleesvervanger producent Schouten Europe. Zij zijn een samenwerking aangegaan om de toepasbaarheid van graseiwit voor humane voeding, zoals in de vorm van een vleesvervanger, te onderzoeken en testen.  

Stikstofuitstoot koe verlagen

Volgens Smook wordt het graseiwit op deze manier zo goed mogelijk benut. Graseiwit dat normaal wordt uitgescheiden in de mest van de koe, wordt nu gebruikt voor het vervangen van soja. Smook licht toe dat een koe maar 30 procent van het graseiwit uit gras gebruikt voor de productie van melk en vlees. De rest wordt uitgescheden in de mest. Na het winnen van het overtollige graseiwit uit het gras, kan het gras als ontsloten gras aan koeien worden gevoerd.

Door het lagere aandeel eiwitten in ontsloten gras, levert het voeren hiervan volgens Smook een positieve bijdrage aan het verminderen van de stikstofuitstoot tot wel 30 procent.

Persen, verhitten en filteren

Het bedrijf Grassa legt zich toe op het raffineren van gras. Door het persen, verhitten en filteren van gras ontsluit de volledige voedingswaarde van de plant en kan dit optimaal worden benut. De kwaliteit van het gras wordt niet aangetast, waardoor het geschikt ruwvoer voor koeien blijft. Grassa maakt van gras ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker en plantaardige meststof. Deze producten worden nu gebruikt voor de productie van huisdierenvoeding, aquariumvisvoer en mengvoer voor kippen en varkens. Het bedrijf werkt hiervoor samen met melkveehouders, eiwitafnemers, akkerbouwers en partners als zuivelcoöperaties, vleesverwerkers en investeerders. 

Naast diervoeding, nu ook humane voeding

Door een samenwerking tussen Grassa en Schouten Europe wordt nu ook onderzocht hoe graseiwit ingezet kan worden voor humane voeding. Voordat graseiwit voor humane consumptie kan worden toegepast, moet de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) dit goedkeuren. Grassa en Schouten Europa gaan er van uit dat deze goedkeuring komt.