Gras

Grasdrogerij Opeinde sluit: nog één grasdrogerij over in Friesland

De grasdrogerij in Opeinde, die grasbrok en structuurbalen produceerde, sluit de deuren
De grasdrogerij in Opeinde, die grasbrok en structuurbalen produceerde, sluit de deuren

Nadat de omzet al jaren terugloopt, besluit de grasdrogerij in Opeinde de deuren te sluiten. Waar Friesland ooit tientallen grasdrogerijen had, draait nu alleen die in Oosterwolde nog.

Dat was afgelopen vrijdag te lezen in de Leeuwarder Courant. De sluiting heeft financiële redenen: het grasaanbod is door droogte de afgelopen jaren afgenomen. Waar de drogerij is ingesteld op 10.000 ton gras, komt er nu 5500 ton binnen. Daarnaast zijn de energiekosten flink gestegen.

Verduurzaming kan niet uit

De grasdrogerij gebruikte nog steenkool als brandstof. ‘We willen graag verduurzamen, maar dan moet de investering die dit meebrengt ook voor de lange termijn uitkunnen’, vertelt Eiko Jan Duursema van Oldambt Groenvoederdrogerij Oostwold, de drogerij waar Opeinde onderdeel van was, aan het Friese dagblad. De investeringen kunnen in het geval van de drogerij in Opeinde niet uit. 

Niet alleen maar gras in de drogerij

De drogerij in Oostwold zet wel verduurzamingsstappen door over te gaan op groen gas en waterstof. Die drogerij is niet seizoensgebonden qua vergunning en verwerkt maar 15 procent raaigras. De meeste omzet komt uit luzerne en daar verwacht Duursema groei.

De enige grasdrogerij in Friesland is nu de vestiging in Oosterwolde. Ook deze drogerij kampte afgelopen jaren met een teruglopend grasaanbod en hogere elektriciteitskosten. Met het wegvallen van Opeinde kan deze drogerij wellicht de deuren openhouden.