Gras

Crowdfunding levert 2600 hectare kruidenrijk grasland op

Dankzij de actie is ruim 2600 hectare in Nederland nu kruidenrijk grasland
Dankzij de actie is ruim 2600 hectare in Nederland nu kruidenrijk grasland

De actie 1001ha.nl is de 1001 hectare aan kruidenrijk grasland al ruim en breed gepasseerd. Meer dan 800 boeren in Nederland experimenteren met kruiden in 2600 hectare grasland.

Het initiatief van LTO Nederland en Urgenda begon in 2020 met het doel om melkveehouders op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met kruidenrijk grasland. Dankzij giften via crowdfunding voor het initiatief en giften van provincies kunnen melkveehouders 150 euro korting krijgen per hectare op zaaizaad voor productief kruidenrijk grasland.

Keuze uit twaalf mengsels

Volgens Hanneke van Ormondt van Urgenda is de actie goed aangeslagen. ‘De veehouders zijn over het algemeen enthousiast. Uit een enquête van vorig jaar blijkt dat 56 procent van de boeren verder wil gaan met kruidenrijk grasland.’

Inmiddels hebben zes zaadleveranciers zich bij de actie aangesloten, waardoor er keuze is uit twaalf verschillende mengsels. Ook voor biologische veehouders zijn er mengsels beschikbaar.

Wachten op geld

‘Het gaat dus hartstikke goed, maar uiteraard zoeken we altijd meer donaties van burgers en overheden. Het ministerie heeft al eens een donatie voor 1000 hectare gedaan, maar hopelijk komen ze nog eens over de brug’, aldus Van Ormondt. ‘Er is veel interesse voor de actie en het liefst zouden we overal de kortingen aanbieden, maar het is wachten op meer donaties.’ 

Momenteel is er alleen bestelkorting voor boeren uit Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland en de gemeente Hof van Twente. Per 1 augustus komen er weer nieuwe locaties bij’, laat Van Ormondt verder weten. Meer informatie over de actie is hier te lezen.