Gras

Concept hooimelk wordt volwassen

Het aantal Nederlandse bedrijven dat kunstmatig hooi droogt, is nog beperkt
Het aantal Nederlandse bedrijven dat kunstmatig hooi droogt, is nog beperkt

Gezondere koeien, meer eiwit van eigen land en aan het eind van de streep niet meer kosten. Dat zijn volgens initiatiefnemers van het concept Hooimelk de kansen die er zijn voor boeren die hun koeien een rantsoen van kunstmatig gedroogd hooi voeren. 

Op 15 maart organiseren de Vereniging Nederlandse Hooimelkers en Countus een themadag over hooimelk in het Utrechtse IJsselstein.

Kennis verzamelen

‘Afgelopen jaren is er veel kennis verzameld over het kunstmatig drogen van gras in Nederland’, vertelt Harry Roetert, die namens Countus als projectbegeleider actief is voor de vereniging. ‘Er is nu meer bekend over wat hooi doet in de koe, over de teelt en over de droging van het gras. Ook zijn de gevolgen voor de melksamenstelling in kaart gebracht. Je merkt dat het concept hooimelk volwassen wordt.’ 

Gras zonder vocht

Het voeren van kunstmatig gedroogd hooi is duidelijk iets anders dan voeren van hooi dat een week in de zon op het land heeft liggen drogen. ‘De veldperiode is maximaal een dag, waardoor de veldverliezen kleiner zijn en de kwaliteit hoger is. Het is in feite gras zonder vocht, het is superruwvoer’, aldus Roetert. 

Dat schuren met een hooidrooginstallatie nog niet aan een grote opmars bezig zijn, heeft behalve met de onbekendheid ook met de investeringskosten te maken. ‘We hebben uitvoerig naar de kosten gekeken’, aldus Roetert. ‘Als je alles meetelt, liggen de kosten voor hooimelk niet hoger niet hoger dan de kosten voor melk die is geproduceerd met mais en kuilgras.’ Toch is een van de doelen van de Vereniging Nederlandse Hooimelkers wel om de melk uiteindelijk apart te vermarkten. ‘Het is een unieke manier van voeren en het zorgt voor gezonde melk met specifieke eigenschappen. Dat verdient een eigen melkstroom.’

Themadag op 15 maart

Op vrijdag 15 maart is er een themadag in IJsselstein. Beleidsmakers, bestuurders, zuivelverwerkers maar ook veehouders zijn van harte welkom om kennis te maken met het concept hooimelk. Klik hier om het programma te bekijken en om je aan te melden.