Gras

Al ruim 4100 hectare kruidenrijk grasland dankzij crowdfunding 

Tot nu toe deden bijna 900 melkveehouders mee aan de kortingsactie om kruidenrijk grasland in te zaaien
Tot nu toe deden bijna 900 melkveehouders mee aan de kortingsactie om kruidenrijk grasland in te zaaien

Door een crowdfundingsactie van Urgenda en LTO Nederland is er sinds 2020 al ruim 3100 hectare aan kruidenrijk grasland ingezaaid.

Via de campagne 1001ha kunnen veehouders maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland inzaaien met 150 euro korting. Tot nu toe deden bijna 900 melkveehouders mee aan de kortingsactie. Van hen gaf ruim driekwart aan van plan te zijn meer percelen in te zaaien met kruidenrijk grasland.

Nog eens 1004 hectare beschikbaar

Voor het komend seizoen is er nog eens 1004 hectare beschikbaar in vijf provincies en drie gemeenten. Zo stelt de provincie Drenthe een bijdrage beschikbaar voor 283 hectare kruidenrijk grasland, heeft de gemeente Hardenberg budget voor 200 hectare en kunnen ook Limburgse veehouders 125 hectare kruidenrijk grasland met korting inzaaien. Veehouders die meedoen aan de actie kunnen kiezen uit vijftien mengsels van zeven verschillende zaadleveranciers.  

Grootste bijdrage van ministerie

Van het tot nu toe binnengehaalde geld voor het inzaaien van 4136 hectare is het meeste gedoneerd door het ministerie van Landbouw (1000 hectare), gevolgd door burgers en bedrijven (samen 703 hectare). Van de provincies droeg Noord-Brabant het meeste bij met in totaal 525 hectare.  

In aanvulling op de campagne 1001ha start LTO Noord in april een grote informatiecampagne gericht op de praktische toepassing van kruidenrijk grasland.