Gezondheid

Ziekte EHD treft voor het eerst Europese koeien

Het virus dat EHD veroorzaakt is waarschijnlijk met besmette muggen de Middellandse Zee ‘overgewaaid’
Het virus dat EHD veroorzaakt is waarschijnlijk de Middellandse Zee ‘overgewaaid’

De door muggen overdraagbare virusziekte epizootic haemorrhagic disease (EHD) is voor het eerst in Europa vastgesteld bij runderen op de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië en in delen van Spanje. De ziekte kan voor runderen dodelijk zijn.

Dat meldt het Franse voedselagentschap Anses. De melding van de eerste uitbraak van EHD op rundveebedrijven op Sardinië werd in november 2022 gemeld.

Uiteenlopende symptomen

EHD wordt vooral gezien bij herten, maar alle herkauwers kunnen besmet raken en aan de ziekte overlijden. Bij koeien verloopt de ziekte meestal met weinig zichtbare symptomen, maar ook ernstige gevallen komen voor. De symptomen lopen uiteen van hoge koorts, een verminderde melkproductie van 10 tot 20 procent, een verminderde voeropname en verminderd herkauwen tot ademhalingsproblemen, zwelling van de oogleden, speekselen en kreupelheid. In ernstige gevallen kan de ziekte dodelijk zijn.

Overgewaaid virus

De ziekte kwam al voor in de Verenigde Staten, Azië, Australië en Afrika. Besmette muggen zijn waarschijnlijk met de wind de Middellandse Zee overgekomen, geven wetenschappers als oorzaak. Dat het virus met transport van besmette dieren is meegekomen, lijkt de wetenschappers minder waarschijnlijk omdat de ziekte vlak na elkaar op verschillende plekken in Europa is vastgesteld.

Dat de ziekte niet eerder is ‘overgewaaid’ verklaren de wetenschappers door de klimaatverandering. Als gevolg van klimaatverandering zijn de leefomstandigheden in Zuid-Europa voor de muggen verbeterd en kunnen ze hier overleven.

Nog geen vaccin beschikbaar

Er zijn zeven verschillende subtypen van het EHD-virus. Voor het type dat in Europa is vastgesteld, is geen vaccin beschikbaar. Wel wordt de ontwikkeling van een vaccin door fabrikanten overwogen. In Frankrijk wordt in de tussentijd een waarschuwingssysteem opgezet om verdachte, voornamelijk wilde dieren, te onderzoeken. Het is namelijk nog onbekend of Europese herten vatbaar zijn voor dit type van de ziekte.