Gezondheid

Vlaanderen telt nog ruim 4000 ibr-dragers

Bedrijven met het statuut ibr gE-negatief moeten door middel van bloedafname doorgroeien naar een ibr-vrij statuut
Bedrijven met het statuut ibr gE-negatief moeten door middel van bloedafname doorgroeien naar een ibr-vrij statuut

Vlaanderen telt nog 33 rundveebedrijven waar meer dan tien procent van de runderen ibr-drager is. Samen hebben deze bedrijven 3865 ibr-dragers. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). 

Van die bedrijven zijn er 23 die afgelopen stalseizoen te maken kregen met ibr-insleep, twintig in West-Vlaanderen en drie in andere provincies. 

Op nog eens 15 zogenaamde I2-bedrijven is minder dan 10 procent drager van ibr of gaat het om minder dan 10 runderen. Deze bedrijven hebben in totaal 169 ibr-dragers.

97,0 procent ibr-vrij

Het overgrote deel van de Vlaamse veehouders (97,0 procent) heeft de status ibr-vrij. In totaal 2,4 procent van de Vlaamse rundveebedrijven (178 stuks) is ibr gE-negatief. Deze bedrijven moeten door middel van bloedafnames nog doorgroeien naar een ibr-vrij statuut. 

Ibr-dragers versneld afvoeren

Half mei werd in Vlaanderen het nieuwe koninklijk besluit ibr van kracht. Daarin staat onder meer dat opgespoorde ibr-dragers versneld afgevoerd moeten worden en het minimale te behalen statuut ibr gE-negatief wordt. Veehouders die te maken krijgen met ibr-insleep en ibr-dragers versneld moeten afvoeren, krijgen een vergoeding van het Sanitair Fonds Runderen.