Gezondheid

Verhoogd risico op listeriose in natte voorjaarskuilen

De listeriabacterie kan in het voer komen via het inkuilen van grond
De listeriabacterie kan in het voer komen via het inkuilen van grond

In kuilen die afgelopen voorjaar onder verre van optimale omstandigheden zijn gemaakt, bestaat een verhoogd risico op de ontwikkeling van listeriabacteriën, de verwekkers van de ziekte listeriose.

Volgens GD zijn hiervoor twee oorzaken.

Slechte conservering en grond

Ten eerste zijn veel kuilen door de matige weersomstandigheden matig geconserveerd. Dat wil zeggen dat de pH in de kuil minder snel en diep daalt, waardoor schadelijke bacteriën zoals listeria de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Daarnaast kan het mee inkuilen van veel grond leiden tot de aanwezigheid van listeria in de kuil. De bacterie komt namelijk op veel plaatsen in de omgeving voor, onder andere in grond.

Koorts en hersenverschijnselen

Herkauwers die worden getroffen door listeriose krijgen koorts en hersenverschijnselen, zoals speekselen, ongecoördineerd gedrag en eenzijdige aangezichtsverlamming. Ook kunnen ze verwerpen in de laatste drie maanden van de dracht. De dieren raken geïnfecteerd via klein wondjes in de mondholte of het neus- of oogslijmvlies, waarna de bacterie zich verspreidt via zenuwbanen naar het verlengde merg.