Gezondheid

Ook dieren zonder blauwtongverschijnselen bouwen immuniteit op

Runderen die besmet zijn met blauwtong bouwen een goede immuniteit op
Runderen die besmet zijn met blauwtong bouwen een goede immuniteit op

Een blauwtongbesmetting kan wel degelijk zonder zichtbare verschijnselen verlopen, zeker bij runderen die over het algemeen minder ziek worden van blauwtong dan schapen. En ook besmette dieren die niet ziek worden bouwen immuniteit op.

Dit stelt blauwtongspecialist professor Piet van Rijn van Wageningen bioveterinairy research naar aanleiding van berichten dat blauwtong bij schapen vrijwel alleen maar klinisch verloopt.

Geen antistoffen is niet besmet

Dat in koppels schapen die de ziekte hebben doorgemaakt dieren zijn gevonden zonder antistoffen, komt volgens Van Rijn vermoedelijk doordat deze dieren nog niet besmet zijn geweest. Het kan volgens de viroloog zomaar enkele weken duren voordat een besmetting door de hele koppel is gegaan.

Herbesmetting niet waarschijnlijk

Wageningen bioveterinairy research doet op dit moment ook onderzoek naar dieren die eerder ziek werden van blauwtong, herstelden en een aantal weken later opnieuw klinische verschijnselen vertoonden. ‘Het is niet waarschijnlijk dat deze dieren geen afweer hebben tegen blauwtong type 3’, stelt Van Rijn. ‘Uit eerder onderzoek weten we dat dieren die besmet raken met blauwtong een goede immuniteit opbouwen. Er is geen reden om aan te nemen dat dit bij dit type blauwtong niet zo zou zijn. Mogelijk speelt er bij deze dieren een ander ziekte of is er sprake van nog een ander type blauwtong’, oppert de viroloog. ‘Dat zoeken we nu uit.’

Besmette koppel beschermd

Van Rijn vermoedt dat rundveehouders die op hun bedrijf te maken hebben gehad met blauwtong, zich niet zo veel zorgen hoeven te maken op een nieuw infectie, bijvoorbeeld komend voorjaar. Helemaal uitgesloten is het volgens de viroloog niet dat in een koppel runderen die door blauwtong wordt getroffen een aantal dieren niet wordt besmet. Maar de kans dat dit gebeurt is volgens hem uiterst klein. ‘Dat zagen we al tijdens de uitbraak van blauwtong in 2006 tot 2008. En het type dat nu rondgaat is nog besmettelijker’, legt hij uit.