maandag, 26 januari, 2015 Met de nieuwe webtool ‘Meetlat antibioticum’ kunnen Vlaamse melkveehouders sinds kort het verbruik aan antimicrobiële midellen op hun bedrijf in kaart brengen. Aan de hand van het online programma wordt berekend hoeveel dagen per jaar een melkkoe gemiddeld onder behandeling van antibiotica staat. Bovendien geeft de Meetlat antibioticum aan waarvoor de meeste antibiotica werden ingezet en welke soort antibiotica er het meest werd gebruikt op het bedrijf. De webtool is in het kader van het project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ ontwikkeld door het M-Team samen met Boerenbond, IKM, BCZ en MCC Vlaanderen. De link is hier te vinden. Vrijwillig in kaart brengenDe bedoeling is om met deze webtool het bewustzijn rond de inzet van antimicrobiële middelen bij de individuele melkveehouder te verhogen. De Meetlat antibioticum kan meteen ook een aanknopingspunt zijn om in overleg te gaan met de bedrijfsbegeleidende dierenarts. Zodoende kunnen veehouders vrijwillig aan de slag gaan om antibiotica in de toekomst nog verantwoorder in te zetten.
0 reacties
|
Vlaamse webtool geeft inzicht in antibioticagebruik
Met de nieuwe webtool ‘Meetlat antibioticum’ kunnen Vlaamse melkveehouders sinds kort het verbruik aan antimicrobiële midellen op hun bedrijf in kaart brengen.
Aan de hand van het online programma wordt berekend hoeveel dagen per jaar een melkkoe gemiddeld onder behandeling van antibiotica staat. Bovendien geeft de Meetlat antibioticum aan waarvoor de meeste antibiotica werden ingezet en welke soort antibiotica er het meest werd gebruikt op het bedrijf.
De webtool is in het kader van het project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ ontwikkeld door het M-Team samen met Boerenbond, IKM, BCZ en MCC Vlaanderen. De link is hier te vinden.
Vrijwillig in kaart brengen
De bedoeling is om met deze webtool het bewustzijn rond de inzet van antimicrobiële middelen bij de individuele melkveehouder te verhogen.
De Meetlat antibioticum kan meteen ook een aanknopingspunt zijn om in overleg te gaan met de bedrijfsbegeleidende dierenarts. Zodoende kunnen veehouders vrijwillig aan de slag gaan om antibiotica in de toekomst nog verantwoorder in te zetten.
REAGEER