vrijdag, 27 november, 2015 Het tankcelgetal in Vlaanderen vertoont een dalende trend. Het gemiddelde celgetal kwam in oktober 2015 uit op ongeveer 190.000 cellen per milliliter, zo meldt het Vlaamse Melkcontrolecentrum (MCC-Vlaanderen). Een jaar eerder lag dat nog op zo’n 205.000 cellen per milliliter. Minder sterke stijging in zomermaandenNiet alleen in oktober, ook in de andere maanden in 2015 lag het celgetal lager dan de twee voorgaande jaren. Opvallend is ook dat de traditionele stijging van het celgetal in de zomermaanden minder sterk tot uiting kwam dan andere jaren (zie figuur 1). VerdunningseffectVolgens MCC-Vlaanderen heeft onder meer de dreigende superheffing een rol gespeeld bij het dalen van het celgetal. Om de melkproductie te laten dalen hebben Vlaamse melkveehouders probleemkoeien mogelijk eerder afgevoerd. Ook de stijgende melkproductie vanaf april na de afschaffing van de melkquota kan effect hebben gehad, denkt MCC-Vlaanderen. Een hogere melkproductie zorgt voor een verdunningseffect zodat het celgetal daalt. Dat veehouders meer aandacht besteden aan uiergezondheid ziet MCC-Vlaanderen ook als een mogelijke verklaring. Figuur 1 – Ontwikkeling tankcelgetal Vlaanderen (bron: MCC-Vlaanderen)
0 reacties
|
Vlaamse melkkwaliteit in 2015 verbeterd
Het tankcelgetal in Vlaanderen vertoont een dalende trend.
Het gemiddelde celgetal kwam in oktober 2015 uit op ongeveer 190.000 cellen per milliliter, zo meldt het Vlaamse Melkcontrolecentrum (MCC-Vlaanderen). Een jaar eerder lag dat nog op zo’n 205.000 cellen per milliliter.
Minder sterke stijging in zomermaanden
Niet alleen in oktober, ook in de andere maanden in 2015 lag het celgetal lager dan de twee voorgaande jaren. Opvallend is ook dat de traditionele stijging van het celgetal in de zomermaanden minder sterk tot uiting kwam dan andere jaren (zie figuur 1).
Verdunningseffect
Volgens MCC-Vlaanderen heeft onder meer de dreigende superheffing een rol gespeeld bij het dalen van het celgetal. Om de melkproductie te laten dalen hebben Vlaamse melkveehouders probleemkoeien mogelijk eerder afgevoerd. Ook de stijgende melkproductie vanaf april na de afschaffing van de melkquota kan effect hebben gehad, denkt MCC-Vlaanderen. Een hogere melkproductie zorgt voor een verdunningseffect zodat het celgetal daalt. Dat veehouders meer aandacht besteden aan uiergezondheid ziet MCC-Vlaanderen ook als een mogelijke verklaring.
Figuur 1 – Ontwikkeling tankcelgetal Vlaanderen (bron: MCC-Vlaanderen)
REAGEER