vrijdag, 11 december, 2015 In een project met 57 Vlaamse melkveebedrijven nam het M-team (mastitisteam) het antiobioticagebruik onder de loep. Gemiddeld stond op die bedrijven een volwassen melkkoe 7,6 dagen per jaar onder behandeling van antibiotica. Het antibioticagebruik verschilde fors tussen bedrijven. Tijdens het vier jaar durende project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ stelde het M-team, dat is verbonden aan de universiteit van Gent, vast dat op een kwart van de bedrijven de koeien minder dan 5,2 dagen per jaar onder antibiotica stonden, de laagverbruikers. Op een ander kwart van de bedrijven, de hoogverbruikers, stond elk dier gemiddeld meer dan 9,5 dagen per jaar onder antibioticum. 60 procent antibiotica voor uiergezondheidMeer dan 60 procent van de antibiotica werd ingezet voor de preventie en behandeling van mastitis, 35 procent van het totaal kwam op het conto van droogzetters. Kritische productenHet M-team registreerde ook het gebruik van antibiotica die kritisch zijn voor de volksgezondheid, de derde en vierde generatie cefalosporines en fluoroquinolones. Op sommige bedrijven werden deze middelen volop gebruikt (zie figuur), waar andere bedrijven veelal kozen voor alternatieven. FinancieringHet M-team voerde het project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ uit met financiering van Boerenbond, Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) en Melkcontrole Centrum Vlaanderen (MCC). Figuur 1: Gemiddeld aantal dagen per jaar dat een volwassen melkkoe onder de behandeling van antibiotica stond op elk van de deelnemende bedrijven (bron: M-team)
0 reacties
|
Vlaamse melkkoe staat gemiddeld 7,6 dagen onder antibiotica
In een project met 57 Vlaamse melkveebedrijven nam het M-team (mastitisteam) het antiobioticagebruik onder de loep. Gemiddeld stond op die bedrijven een volwassen melkkoe 7,6 dagen per jaar onder behandeling van antibiotica. Het antibioticagebruik verschilde fors tussen bedrijven.
Tijdens het vier jaar durende project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ stelde het M-team, dat is verbonden aan de universiteit van Gent, vast dat op een kwart van de bedrijven de koeien minder dan 5,2 dagen per jaar onder antibiotica stonden, de laagverbruikers. Op een ander kwart van de bedrijven, de hoogverbruikers, stond elk dier gemiddeld meer dan 9,5 dagen per jaar onder antibioticum.
Veehouders die hun eigen antibioticagebruik willen vergelijken, kunnen dat gemakkelijk doen via de Meetlat Antibioticum Melkvee, die het M-team ontwikkelde.
60 procent antibiotica voor uiergezondheid
Meer dan 60 procent van de antibiotica werd ingezet voor de preventie en behandeling van mastitis, 35 procent van het totaal kwam op het conto van droogzetters.
Op de hoogverbruikende bedrijven werd de meeste antibiotica ingezet als behandeling voor mastitis en andere aandoeningen. Door de (uier)gezondheid op deze bedrijven te verbeteren, kan het gebruik van antibiotica verminderen.
Op de laagverbruikende bedrijven werden de meest antibiotica ingezet als droogzetter. Op deze bedrijven is het gebruik te verminderen door selectief droogzetten.
Kritische producten
Het M-team registreerde ook het gebruik van antibiotica die kritisch zijn voor de volksgezondheid, de derde en vierde generatie cefalosporines en fluoroquinolones. Op sommige bedrijven werden deze middelen volop gebruikt (zie figuur), waar andere bedrijven veelal kozen voor alternatieven.
Financiering
Het M-team voerde het project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ uit met financiering van Boerenbond, Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) en Melkcontrole Centrum Vlaanderen (MCC).
Figuur 1: Gemiddeld aantal dagen per jaar dat een volwassen melkkoe onder de behandeling van antibiotica stond op elk van de deelnemende bedrijven (bron: M-team)
REAGEER