donderdag, 29 januari, 2015 De Dairy Campus start samen met partners uit het bedrijfsleven een vier jaar durend project om te komen tot een nieuw opfokconcept voor de melkveehouderij. Het project met de naam InnoCalfConcept moet bijdragen aan een gezonder kalf, een langere levensduur en een hogere melkproductie. Maar ook aan arbeidsbesparing en arbeidsgemak voor de veehouder, zeker bij het steeds groter worden van melkveebedrijven. Ruimte voor verbeteringVolgens de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen is gebrek aan tijd en besef van noodzaak door de melkveehouder een belangrijke oorzaak van de niet-optimale opfok. ‘Er is nog ruimte voor verbetering, op het gebied van zowel voeding, huisvesting, gezondheid als verzorging. Met een duidelijke focus en door te werken volgens heldere protocollen willen we melkveehouders ontzorgen en de kalveropfok op een hoger plan brengen’, stelt Jetta Heeres, projectleider vanuit Wageningen UR Livestock Research. NieuwbouwIn 2016 verwachten de projectdeelnemers proeven te kunnen gaan doen in de nieuwbouw op de Dairy Campus, geeft Heeres aan. Tot die tijd worden diverse voorbereidingen getroffen en wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor stro in eenlingboxen. Ook aandacht voor stierkalfNaast het vaarskalf maakt de opfok van het stierkalf in de eerste twee weken ook deel uit van het onderzoeksproject. De melkveesector is zich steeds meer bewust van zijn verantwoordelijkheid voor het leveren van een gezond en vitaal kalf waar de vleeskalversector zijn voordeel mee kan doen. De melkveesector en de vleeskalversector moeten hierin samen optrekken en de win-winsituatie mogelijk maken. Klankbordgroep van melkveehoudersHet onderzoek wordt uitgevoerd samen met Sloten-Sprayfo, ForFarmers Hendrix, VDK Products, Dairy Campus, Wageningen UR Livestock Research (WLR) en het Central Veterinary Institute (CVI). Het project wordt mede gefinancierd door het Innovatiefonds Dairy Campus. Het is de bedoeling dat tijdens het project een klankbordgroep van melkveehouders het InnoCalfConcept toetsen op de praktische uitvoerbaarheid.
0 reacties
|
Vierjarig onderzoek naar nieuw opfokconcept
De Dairy Campus start samen met partners uit het bedrijfsleven een vier jaar durend project om te komen tot een nieuw opfokconcept voor de melkveehouderij.
Het project met de naam InnoCalfConcept moet bijdragen aan een gezonder kalf, een langere levensduur en een hogere melkproductie. Maar ook aan arbeidsbesparing en arbeidsgemak voor de veehouder, zeker bij het steeds groter worden van melkveebedrijven.
Ruimte voor verbetering
Volgens de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen is gebrek aan tijd en besef van noodzaak door de melkveehouder een belangrijke oorzaak van de niet-optimale opfok. ‘Er is nog ruimte voor verbetering, op het gebied van zowel voeding, huisvesting, gezondheid als verzorging. Met een duidelijke focus en door te werken volgens heldere protocollen willen we melkveehouders ontzorgen en de kalveropfok op een hoger plan brengen’, stelt Jetta Heeres, projectleider vanuit Wageningen UR Livestock Research.
Nieuwbouw
In 2016 verwachten de projectdeelnemers proeven te kunnen gaan doen in de nieuwbouw op de Dairy Campus, geeft Heeres aan. Tot die tijd worden diverse voorbereidingen getroffen en wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor stro in eenlingboxen.
Ook aandacht voor stierkalf
Naast het vaarskalf maakt de opfok van het stierkalf in de eerste twee weken ook deel uit van het onderzoeksproject. De melkveesector is zich steeds meer bewust van zijn verantwoordelijkheid voor het leveren van een gezond en vitaal kalf waar de vleeskalversector zijn voordeel mee kan doen.
De melkveesector en de vleeskalversector moeten hierin samen optrekken en de win-winsituatie mogelijk maken.
Klankbordgroep van melkveehouders
Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met Sloten-Sprayfo, ForFarmers Hendrix, VDK Products, Dairy Campus, Wageningen UR Livestock Research (WLR) en het Central Veterinary Institute (CVI).
Het project wordt mede gefinancierd door het Innovatiefonds Dairy Campus. Het is de bedoeling dat tijdens het project een klankbordgroep van melkveehouders het InnoCalfConcept toetsen op de praktische uitvoerbaarheid.
REAGEER