maandag, 7 oktober, 2013 Het koudmerken van rundvee is vanaf 1 januari 2016 niet meer toegestaan. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Het koudmerken, waarbij een cijfer wordt bevroren op de huid, wordt momenteel nog door ongeveer 10 procent van de veehouders toegepast. Dijksma acht een vrijstelling voor de ingreep niet meer wenselijk. Koudmerken is vanuit mens of dier niet noodzakelijk en tast de integriteit van het dier aan. Bovendien zijn er alternatieven voor koudmerken. Dijksma schrijft dat ze met de sector in gesprek gaat over de alternatieven. Onthoornen blijft toegestaanOnthoornen van kalveren blijft vooralsnog wel toegestaan. Wel moet dat van Dijksma zo diervriendelijk mogelijk gebeuren. Dat betekent dat voorafgaand aan de ingreep en/of bij de nabehandeling pijnbestrijding wordt gegeven. Er wordt gekeken of de pijnbestrijding onder voorwaarden door de dierhouder zelf kan worden gedaan. De pijnbestrijding gebeurt naast de verplichte verdoving bij het onthoornen die de dierenarts geeft. Tegelijk wil Dijksma meer inzetten op alternatieven, zoals hoornloos fokken. In 2018 zal het onderwerp onthoornen opnieuw worden geëvalueerd. Het aanbrengen van een neusring bij stieren blijft toegestaan om volwassen fokstieren te kunnen hanteren als de veiligheid van de mens mogelijk in het geding komt. Ook hiervoor worden afspraken gemaakt over pijnbestrijding.
0 reacties
|
Verbod op koudmerken in 2016
Het koudmerken van rundvee is vanaf 1 januari 2016 niet meer toegestaan.
Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Het koudmerken, waarbij een cijfer wordt bevroren op de huid, wordt momenteel nog door ongeveer 10 procent van de veehouders toegepast. Dijksma acht een vrijstelling voor de ingreep niet meer wenselijk. Koudmerken is vanuit mens of dier niet noodzakelijk en tast de integriteit van het dier aan. Bovendien zijn er alternatieven voor koudmerken. Dijksma schrijft dat ze met de sector in gesprek gaat over de alternatieven.
Onthoornen blijft toegestaan
Onthoornen van kalveren blijft vooralsnog wel toegestaan. Wel moet dat van Dijksma zo diervriendelijk mogelijk gebeuren. Dat betekent dat voorafgaand aan de ingreep en/of bij de nabehandeling pijnbestrijding wordt gegeven. Er wordt gekeken of de pijnbestrijding onder voorwaarden door de dierhouder zelf kan worden gedaan. De pijnbestrijding gebeurt naast de verplichte verdoving bij het onthoornen die de dierenarts geeft. Tegelijk wil Dijksma meer inzetten op alternatieven, zoals hoornloos fokken. In 2018 zal het onderwerp onthoornen opnieuw worden geëvalueerd.
Het aanbrengen van een neusring bij stieren blijft toegestaan om volwassen fokstieren te kunnen hanteren als de veiligheid van de mens mogelijk in het geding komt. Ook hiervoor worden afspraken gemaakt over pijnbestrijding.
REAGEER