donderdag, 5 maart, 2020 Volgens projectleider van Gezonde Partners Geart Benedictus is er de afgelopen jaren geen progressie in het verbeteren van diergezondheid van melkkoeien. ‘We hebben de kennis in huis om diergezondheid te verbeteren, maar in de praktijk komt dat niet naar voren.’ Dit vertelde Benedictus tijdens het symposium Holy Cow. Tijdens dit symposium werden de resultaten van het project Gezonde Partners gedeeld en eventuele vervolgstappen besproken. Epidemie in klauwgezondheidVolgens Benedictus zijn er momenteel drie grote problemen in de melkveehouderij wat betreft gezondheid. ‘Al een kwart eeuw is er sprake van een epidemie in klauwgezondheid, een op de drie koeien is zichtbaar kreupel. Daarnaast heeft een op de vier melkkoeien elk jaar klinische mastitis.’ Ook is de kalversterfte hoog. Een op de vijf kalveren (volgens gegevens van RVO, inclusief vleesveekalveren) is doodgeboren of sterft binnen veertien dagen. Bewustwording van verbeterpuntenDe verklaring van de stagnerende verbetering in diergezondheid ligt volgens Benedictus bij zowel de melkveehouders als de dierenartsen. Bij melkveehouders ontbreekt de bewustwording dat er verbetering mogelijk is en daarbij zijn de bedrijven complexer geworden. Dierenartsen hebben op hun beurt tijd tekort, wat volgens Benedictus leidt tot voornamelijk curatief werken, terwijl er met preventieve maatregelen nog veel verbetering te bereiken is qua diergezondheid. Gezonde partnersOm de neuzen dezelfde kant op te krijgen werd een aantal jaren geleden het project Gezonde Partners gestart, een samenwerkingsmodel tussen melkveehouder en dierenarts, waarbij gezamenlijk doelen voor een bedrijf worden gesteld. Hierbij stelt de melkveehouder vast welk probleem hij wil aanpakken en helpt de dierenarts mee aan een plan van aanpak. Dit plan wordt contractueel vastgelegd, zodat beiden verplicht zijn zich aan de afspraken te houden. Meer informatie over het project is te vinden op deze website.
0 reacties
|
‘Verbetering diergezondheid stagneert’, volgens Benedictus
![]() |
Volgens projectleider van Gezonde Partners Geart Benedictus is er de afgelopen jaren geen progressie in het verbeteren van diergezondheid van melkkoeien. ‘We hebben de kennis in huis om diergezondheid te verbeteren, maar in de praktijk komt dat niet naar voren.’
Dit vertelde Benedictus tijdens het symposium Holy Cow. Tijdens dit symposium werden de resultaten van het project Gezonde Partners gedeeld en eventuele vervolgstappen besproken.
Epidemie in klauwgezondheid
Volgens Benedictus zijn er momenteel drie grote problemen in de melkveehouderij wat betreft gezondheid.
‘Al een kwart eeuw is er sprake van een epidemie in klauwgezondheid, een op de drie koeien is zichtbaar kreupel. Daarnaast heeft een op de vier melkkoeien elk jaar klinische mastitis.’ Ook is de kalversterfte hoog. Een op de vijf kalveren (volgens gegevens van RVO, inclusief vleesveekalveren) is doodgeboren of sterft binnen veertien dagen.
Bewustwording van verbeterpunten
De verklaring van de stagnerende verbetering in diergezondheid ligt volgens Benedictus bij zowel de melkveehouders als de dierenartsen.
Bij melkveehouders ontbreekt de bewustwording dat er verbetering mogelijk is en daarbij zijn de bedrijven complexer geworden. Dierenartsen hebben op hun beurt tijd tekort, wat volgens Benedictus leidt tot voornamelijk curatief werken, terwijl er met preventieve maatregelen nog veel verbetering te bereiken is qua diergezondheid.
Gezonde partners
Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen werd een aantal jaren geleden het project Gezonde Partners gestart, een samenwerkingsmodel tussen melkveehouder en dierenarts, waarbij gezamenlijk doelen voor een bedrijf worden gesteld. Hierbij stelt de melkveehouder vast welk probleem hij wil aanpakken en helpt de dierenarts mee aan een plan van aanpak.
Dit plan wordt contractueel vastgelegd, zodat beiden verplicht zijn zich aan de afspraken te houden. Meer informatie over het project is te vinden op deze website.
REAGEER