dinsdag, 23 juli, 2013 Op diverse bedrijven zijn afgelopen voorjaar runderen en schapen geïnfecteerd met leverbot. Voorjaarsinfecties komen niet vaak voor, aldus de GD. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat er momenteel op veel bedrijven dieren rondlopen met een leverbotinfectie. Dat komt gedeeltelijk door een voorjaarsinfectie, maar op veel bedrijven lopen ook nog dieren rond die afgelopen najaar al zijn geïnfecteerd. De ernstige leverbotinfectie, toegenomen resistentie tegen het leverbotmiddel triclabendazol en onjuist gebruik van andere leverbotmiddelen hebben voor een hoge infectiedruk gezorgd, aldus de GD. VoorjaarsinfectieAcute leverbotziekte bij lammeren, eind juni, bracht de GD op het spoor van de leverbotinfectie die dit voorjaar is opgelopen. De GD verwacht dat de ziekte zowel bij schapen als bij runderen is opgetreden en bij zowel oude als jonge dieren. Behandeling is noodzakelijk, maar alleen als de ziekte daadwerkelijk is vastgesteld door onderzoek. Volgens de GD is onderzoek complex, het stadium van de infectie bepaalt welk onderzoek mogelijk is. De GD adviseert daarom met de eigen dierenarts te overleggen, ook voor behandeling. Onjuist gebruikOp bedrijven die leverbot hebben bestreden met closantel, clorsulon of oxyclozanide, heeft de behandeling niet altijd het gewenste resultaat gehad. Deze middelen moeten op een andere manier worden ingezet als triclabendazol en dit is bij veel veehouders niet bekend, aldus de GD. Onjuist gebruik van middelen is waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor de voorjaarsinfectie met leverbot.
0 reacties
|
Uitzonderlijke voorjaarsinfectie met leverbot
Op diverse bedrijven zijn afgelopen voorjaar runderen en schapen geïnfecteerd met leverbot. Voorjaarsinfecties komen niet vaak voor, aldus de GD.
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat er momenteel op veel bedrijven dieren rondlopen met een leverbotinfectie. Dat komt gedeeltelijk door een voorjaarsinfectie, maar op veel bedrijven lopen ook nog dieren rond die afgelopen najaar al zijn geïnfecteerd. De ernstige leverbotinfectie, toegenomen resistentie tegen het leverbotmiddel triclabendazol en onjuist gebruik van andere leverbotmiddelen hebben voor een hoge infectiedruk gezorgd, aldus de GD.
Voorjaarsinfectie
Acute leverbotziekte bij lammeren, eind juni, bracht de GD op het spoor van de leverbotinfectie die dit voorjaar is opgelopen. De GD verwacht dat de ziekte zowel bij schapen als bij runderen is opgetreden en bij zowel oude als jonge dieren. Behandeling is noodzakelijk, maar alleen als de ziekte daadwerkelijk is vastgesteld door onderzoek. Volgens de GD is onderzoek complex, het stadium van de infectie bepaalt welk onderzoek mogelijk is. De GD adviseert daarom met de eigen dierenarts te overleggen, ook voor behandeling.
Onjuist gebruik
Op bedrijven die leverbot hebben bestreden met closantel, clorsulon of oxyclozanide, heeft de behandeling niet altijd het gewenste resultaat gehad. Deze middelen moeten op een andere manier worden ingezet als triclabendazol en dit is bij veel veehouders niet bekend, aldus de GD. Onjuist gebruik van middelen is waarschijnlijk medeverantwoordelijk voor de voorjaarsinfectie met leverbot.
REAGEER