dinsdag, 19 februari, 2019 Aan de UGent is, in samenwerking met experts van de universiteit van Luik, een online tool ontwikkeld die rundveehouders kunnen gebruiken om een beter beeld te krijgen van de bioveiligheid op hun bedrijf. In de ‘Biocheck Rundvee’ worden vragen gesteld over bijvoorbeeld het aankoopbeleid van vee, de reiniging van transportmiddelen en de kwaliteit van het drinkwater. De vragenlijst is ontwikkeld in het kader van het plan om het antibioticagebruik in de veehouderij drastisch terug te dringen. Een goede bioveiligheid is volgens de experts een belangrijke voorwaarde om dit succesvol te realiseren. Externe en interne bioveiligheidDe ontwikkelaars verwachten dat veehouders door het beantwoorden van vragen niet alleen inzicht krijgen in de actuele situatie, maar ook leren wat ze nog beter kunnen doen om hun bedrijf bestand te maken tegen dierziekten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen externe bioveiligheid (het risico op het de insleep van ziekten van buiten het bedrijf) en interne bioveiligheid (het risico op de verspreiding van ziekten binnen het bedrijf). Ook adviesDe vragenlijst is gratis beschikbaar voor alle melkvee-, vleesvee- en kalverhouders via de website Biocheck en wordt in drie talen aangeboden aan producenten in binnen- en buitenland. Na het invullen krijgt de veehouder direct een uitslag, die ook wordt afgezet tegen de scores van vergelijkbare bedrijven. Op de website wordt ook uitgebreid advies gegeven om de bioveiligheid te verbeteren. Klik hier om de Biocheck Rundvee te downloaden.
0 reacties
|
UGent lanceert check voor bioveiligheid op rundveebedrijven
![]() |
Aan de UGent is, in samenwerking met experts van de universiteit van Luik, een online tool ontwikkeld die rundveehouders kunnen gebruiken om een beter beeld te krijgen van de bioveiligheid op hun bedrijf.
In de ‘Biocheck Rundvee’ worden vragen gesteld over bijvoorbeeld het aankoopbeleid van vee, de reiniging van transportmiddelen en de kwaliteit van het drinkwater. De vragenlijst is ontwikkeld in het kader van het plan om het antibioticagebruik in de veehouderij drastisch terug te dringen. Een goede bioveiligheid is volgens de experts een belangrijke voorwaarde om dit succesvol te realiseren.
Externe en interne bioveiligheid
De ontwikkelaars verwachten dat veehouders door het beantwoorden van vragen niet alleen inzicht krijgen in de actuele situatie, maar ook leren wat ze nog beter kunnen doen om hun bedrijf bestand te maken tegen dierziekten.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen externe bioveiligheid (het risico op het de insleep van ziekten van buiten het bedrijf) en interne bioveiligheid (het risico op de verspreiding van ziekten binnen het bedrijf).
Ook advies
De vragenlijst is gratis beschikbaar voor alle melkvee-, vleesvee- en kalverhouders via de website Biocheck en wordt in drie talen aangeboden aan producenten in binnen- en buitenland.
Na het invullen krijgt de veehouder direct een uitslag, die ook wordt afgezet tegen de scores van vergelijkbare bedrijven.
Op de website wordt ook uitgebreid advies gegeven om de bioveiligheid te verbeteren.
Klik hier om de Biocheck Rundvee te downloaden.
REAGEER