maandag, 24 april, 2017 Guillaume Counotte, toxicoloog bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), adviseert melkveehouders met een eigen bron om jaarlijks de waterkwaliteit te laten onderzoeken. In de pluimvee- en varkenshouderij is dit al verplicht. ‘Kippen en varkens zijn op sommige punten gevoeliger voor de drinkwaterkwaliteit dan koeien, maar melkvee neemt gewoonweg minder op wanneer het water niet lekker is’, geeft Counotte aan. Genoeg smakelijk water opnemen betekent volgens de toxicoloog een hogere voeropname, een betere energievoorziening en een betere penswerking. Dat betekent een hogere productie en gezondere dieren. Biofilm gezondheidsrisicoVorming van een biofilm kan de smakelijkheid van drinkwater bederven. ‘In die biofilm hopen zich allerlei bacteriën en schimmels op en die vormen een groot risico voor de diergezondheid’, aldus Counotte. De relatie tussen waterkwaliteit en uiergezondheid staat centraal in een special in het tweede aprilnummer van Veeteelt dat vanaf eind deze week in de brievenbus valt.
0 reacties
|
Toxicoloog pleit voor jaarlijks onderzoek bronwater
Guillaume Counotte, toxicoloog bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), adviseert melkveehouders met een eigen bron om jaarlijks de waterkwaliteit te laten onderzoeken. In de pluimvee- en varkenshouderij is dit al verplicht.
‘Kippen en varkens zijn op sommige punten gevoeliger voor de drinkwaterkwaliteit dan koeien, maar melkvee neemt gewoonweg minder op wanneer het water niet lekker is’, geeft Counotte aan.
Genoeg smakelijk water opnemen betekent volgens de toxicoloog een hogere voeropname, een betere energievoorziening en een betere penswerking. Dat betekent een hogere productie en gezondere dieren.
Biofilm gezondheidsrisico
Vorming van een biofilm kan de smakelijkheid van drinkwater bederven. ‘In die biofilm hopen zich allerlei bacteriën en schimmels op en die vormen een groot risico voor de diergezondheid’, aldus Counotte.
De relatie tussen waterkwaliteit en uiergezondheid staat centraal in een special in het tweede aprilnummer van Veeteelt dat vanaf eind deze week in de brievenbus valt.
REAGEER