donderdag, 14 november, 2013 Uit analyseresultaten van de laatste tien jaar blijkt dat het tekort aan nutriënten in de bodem steeds verder oploopt. Dat stelt BLGG AgroXpertus in een persbericht. Het onderzoekslaboratorium trekt die conclusie aan de hand van de trend van voor de plant beschikbare sporenelementen zoals mangaan, zink, koper en ijzer in de bodem. Voor zink liep deze hoeveelheid tussen 2002 en 2012 bijvoorbeeld terug van ruim 1800 naar bijna 1400 milligram. Minder bemesting en minder opnameVolgens BLGG AgroXpertus is de afname van nutriënten goed te verklaren doordat er door de strengere mestwetgeving steeds minder nutriënten via dierlijke mest op het land worden aangevoerd. Maar volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus, is er nog een belangrijke reden voor de afname. 'Planten nemen een groot deel van de kunstmeststikstof op in de vorm van nitraat. Omdat dit negatief geladen ionen zijn, nemen planten een gelijke hoeveelheid positief geladen spoorelementen op, zoals mangaan, zink, koper en ijzer. Minder opname van nitraat betekent automatisch minder opname van spoorelementen.' Ook daling in graskuilenDe lagere gehalten in de bodem hebben ook invloed op het voedsel voor mens en dier. Vorige week meldde BLGG al dat in graskuilen de hoeveelheid mineralen sinds 1996 is afgenomen. BLGG raadt grondbezitters aan om grondonderzoek te doen en vast te stellen wat eventuele tekorten aan nutriënten zijn. Dit kan op bodemniveau worden gecorrigeerd via bemesting of in de voeding van het dier via mineralenmengsels.
0 reacties
|
Tekort nutriënten in bodem loopt op
Uit analyseresultaten van de laatste tien jaar blijkt dat het tekort aan nutriënten in de bodem steeds verder oploopt. Dat stelt BLGG AgroXpertus in een persbericht.
Het onderzoekslaboratorium trekt die conclusie aan de hand van de trend van voor de plant beschikbare sporenelementen zoals mangaan, zink, koper en ijzer in de bodem. Voor zink liep deze hoeveelheid tussen 2002 en 2012 bijvoorbeeld terug van ruim 1800 naar bijna 1400 milligram.
Minder bemesting en minder opname
Volgens BLGG AgroXpertus is de afname van nutriënten goed te verklaren doordat er door de strengere mestwetgeving steeds minder nutriënten via dierlijke mest op het land worden aangevoerd. Maar volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus, is er nog een belangrijke reden voor de afname. 'Planten nemen een groot deel van de kunstmeststikstof op in de vorm van nitraat. Omdat dit negatief geladen ionen zijn, nemen planten een gelijke hoeveelheid positief geladen spoorelementen op, zoals mangaan, zink, koper en ijzer. Minder opname van nitraat betekent automatisch minder opname van spoorelementen.'
Ook daling in graskuilen
De lagere gehalten in de bodem hebben ook invloed op het voedsel voor mens en dier. Vorige week meldde BLGG al dat in graskuilen de hoeveelheid mineralen sinds 1996 is afgenomen. BLGG raadt grondbezitters aan om grondonderzoek te doen en vast te stellen wat eventuele tekorten aan nutriënten zijn. Dit kan op bodemniveau worden gecorrigeerd via bemesting of in de voeding van het dier via mineralenmengsels.
REAGEER