maandag, 27 juni, 2016 De systemen die onderzoekers ontwikkelen om kreupelheid te detecteren, zijn te duur voor praktijkomstandigheden. Het Vlaamse ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) onderzocht hoeveel veehouders bereid zijn te investeren in dergelijke systemen. ‘Bij het ontwikkelen van systemen om kreupelheid te detecteren gebruiken onderzoekers de beste sensoren die voorhanden zijn. Dat resulteert vaak in een goed werkend systeem, maar ook in een duur systeem’, vertelde ILVO-onderzoeker Stephanie Van Weyenberg op het wetenschappelijk congres over precisielandbouw in Leeuwarden. ‘Om dergelijke systemen toch bruikbaar te maken voor de praktijk zouden minder geavanceerde sensoren gebruikt kunnen worden.’ Wat is een procent kreupelheid waard?Minder geavanceerde sensoren kosten minder, maar zullen ook minder goede resultaten opleveren. Daarom onderzocht ILVO hoeveel veehouders willen betalen voor een systeem dat kreupelheid detecteert. Via enquêtes en een modelstudie concludeerden zij dat veehouders 2,30 euro per koe extra willen betalen voor een procent extra gedetecteerde kreupelheden. Wanneer een systeem minder vaak een vals alarm geeft, is hen dat ook extra geld waard en wel 1,80 euro per procent minder vals alarm. Tot slot hebben veehouders 11,60 euro per koe extra over voor een systeem dat aangeeft aan welke poot de kreupelheid optreedt.
0 reacties
|
Systemen om kreupelheid te detecteren te duur
![]() |
De systemen die onderzoekers ontwikkelen om kreupelheid te detecteren, zijn te duur voor praktijkomstandigheden. Het Vlaamse ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) onderzocht hoeveel veehouders bereid zijn te investeren in dergelijke systemen.
‘Bij het ontwikkelen van systemen om kreupelheid te detecteren gebruiken onderzoekers de beste sensoren die voorhanden zijn. Dat resulteert vaak in een goed werkend systeem, maar ook in een duur systeem’, vertelde ILVO-onderzoeker Stephanie Van Weyenberg op het wetenschappelijk congres over precisielandbouw in Leeuwarden. ‘Om dergelijke systemen toch bruikbaar te maken voor de praktijk zouden minder geavanceerde sensoren gebruikt kunnen worden.’
Wat is een procent kreupelheid waard?
Minder geavanceerde sensoren kosten minder, maar zullen ook minder goede resultaten opleveren. Daarom onderzocht ILVO hoeveel veehouders willen betalen voor een systeem dat kreupelheid detecteert.
Via enquêtes en een modelstudie concludeerden zij dat veehouders 2,30 euro per koe extra willen betalen voor een procent extra gedetecteerde kreupelheden. Wanneer een systeem minder vaak een vals alarm geeft, is hen dat ook extra geld waard en wel 1,80 euro per procent minder vals alarm.
Tot slot hebben veehouders 11,60 euro per koe extra over voor een systeem dat aangeeft aan welke poot de kreupelheid optreedt.
REAGEER