Strijd tegen antibioticaresistentie vindt nieuw spoor


Tegen de nieuwe chemische stof die bacteriën verzwakt kan geen resistentie worden ontwikkeld
woensdag, 15 januari, 2020

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen. De nieuwe bestijding gaat bovendien niet gepaard met resistentie. 

De onderzoekers gebruikten een eerder aan de KU Leuven ontwikkelde chemische, antibacteriële stof om de gezamenlijke aanmaak van een beschermende slijmlaag (biofilm) die de hele bacteriële gemeenschap omhult, te blokkeren. Dergelijke blokkering verzwakt de bacteriegemeenschap. Zonder hun beschermende slijmlaag worden de bacteriën weggespoeld door mechanische krachten en kunnen ze makkelijker gedood worden door antibiotica, ontsmettingsmiddelen of het immuunsysteem.

Geen resistentie in de tijd

Aan de hand van evolutie-experimenten konden de Leuvense onderzoekers ook aantonen dat de geviseerde bacteriën na verloop van tijd niet resistent werden tegen deze nieuwe stof. De stof kan daarom gebruikt worden als aanvulling op antibiotica of op lange termijn gebruikt worden om alternatieven voor antibiotica te ontwikkelen.


0 reacties

Tegen de nieuwe chemische stof die bacteriën verzwakt kan geen resistentie worden ontwikkeld
woensdag, 15 januari, 2020

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen. De nieuwe bestijding gaat bovendien niet gepaard met resistentie. 

De onderzoekers gebruikten een eerder aan de KU Leuven ontwikkelde chemische, antibacteriële stof om de gezamenlijke aanmaak van een beschermende slijmlaag (biofilm) die de hele bacteriële gemeenschap omhult, te blokkeren. Dergelijke blokkering verzwakt de bacteriegemeenschap. Zonder hun beschermende slijmlaag worden de bacteriën weggespoeld door mechanische krachten en kunnen ze makkelijker gedood worden door antibiotica, ontsmettingsmiddelen of het immuunsysteem.

Geen resistentie in de tijd

Aan de hand van evolutie-experimenten konden de Leuvense onderzoekers ook aantonen dat de geviseerde bacteriën na verloop van tijd niet resistent werden tegen deze nieuwe stof. De stof kan daarom gebruikt worden als aanvulling op antibiotica of op lange termijn gebruikt worden om alternatieven voor antibiotica te ontwikkelen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.