woensdag, 16 maart, 2022 De bacterie Streptococcus uberis is de meest voorkomende veroorzaker van problemen met de uiergezondheid bij Nederlandse melkkoeien. Dit meldt GD op basis van de uitslagen van duizenden melkmonsters van koeien met mastitis en hoog celgetal die in 2021 werden ingezonden voor bacteriologisch onderzoek. 18 procent E. coliIn totaal werden in 27 procent van de onderzochte monsters streptokokken gevonden. Hiervan was Streptococcus uberis met 20 procent de meest voorkomende stam, gevolgd door S. dysgalactiae (6 procent) en S. agalactiea (1 procent). In 18 procent van de melkmonsters werd E. coli als boosdoener aangetoond en in 17 procent van de monsters Staphylococcus aureus. NAS steeds belangrijkerUit 12 procent van de melkmonsters isoleerde GD in 2021 niet-aureus stafylokokken (NAS). Deze groep bacteriën kan zowel klinische als subklinische uierontsteking veroorzaken en speelt volgens GD een steeds belangrijkere rol in de uiergezondheidssituatie op bedrijven. Gerichter adviesNAS werden in het verleden aangeduid met CNS en niet verder uitgesplitst. Nu kan GD met nieuwe analysetechnieken wel onderscheid maken tussen de verschillende NAS. Hierdoor krijgen veehouders een gerichter advies voor preventie en behandeling. Sommige NAS zijn namelijk koegebonden, terwijl andere omgevingsgebonden zijn. Ook zijn er tussen NAS verschillen in gevoeligheid voor verschillende antibiotica.
0 reacties
|
Streptococcus uberis is meest voorkomende mastitisverwekker
![]() |
De bacterie Streptococcus uberis is de meest voorkomende veroorzaker van problemen met de uiergezondheid bij Nederlandse melkkoeien.
Dit meldt GD op basis van de uitslagen van duizenden melkmonsters van koeien met mastitis en hoog celgetal die in 2021 werden ingezonden voor bacteriologisch onderzoek.
18 procent E. coli
In totaal werden in 27 procent van de onderzochte monsters streptokokken gevonden. Hiervan was Streptococcus uberis met 20 procent de meest voorkomende stam, gevolgd door S. dysgalactiae (6 procent) en S. agalactiea (1 procent). In 18 procent van de melkmonsters werd E. coli als boosdoener aangetoond en in 17 procent van de monsters Staphylococcus aureus.
NAS steeds belangrijker
Uit 12 procent van de melkmonsters isoleerde GD in 2021 niet-aureus stafylokokken (NAS). Deze groep bacteriën kan zowel klinische als subklinische uierontsteking veroorzaken en speelt volgens GD een steeds belangrijkere rol in de uiergezondheidssituatie op bedrijven.
Gerichter advies
NAS werden in het verleden aangeduid met CNS en niet verder uitgesplitst. Nu kan GD met nieuwe analysetechnieken wel onderscheid maken tussen de verschillende NAS. Hierdoor krijgen veehouders een gerichter advies voor preventie en behandeling. Sommige NAS zijn namelijk koegebonden, terwijl andere omgevingsgebonden zijn. Ook zijn er tussen NAS verschillen in gevoeligheid voor verschillende antibiotica.
REAGEER