woensdag, 29 juli, 2015 Het herbicide glyfosaat is veelvuldig aan te tonen in het lichaam van melkkoeien. De Duitse dierenarts Monika Krüger, wetenschapper aan de Universiteit van Leipzig, trof glyfosaat en het afbraakproduct ervan aan in de lever, nieren, longen, milt en spieren van Duits en Deens melkvee. Dat is te lezen in het vakblad V-Focus, dat aandacht besteedde aan mogelijke gezondheidsgevaren door glyfosaat voor melkkoeien. De stof kan gemakkelijk aangetoond worden in bloed en urine van koeien en ook kan het de placenta passeren. Grondstoffen van GMO-teeltenKrüger bestudeert al jaren de effecten van glyfosaat op melkvee. Volgens Krüger komt het middel in Duitsland de keten vooral binnen via geïmporteerde diervoedergrondstoffen afkomstig van GMO-teelten. Krüger constateert dat glyfosaat een disbalans in soorten micro-organismen in de pens veroorzaakt. Ook in de darmen verschuift de bacterieflora. Krüger stelt dat de stof in melkkoeien kan leiden tot onvruchtbaarheid, een vermindere weerstand en lactatieproblemen. Goed onderzoek naar de effecten ontbreekt echter nog. 'Wat glyfosaat precies doet in het lichaam is nog een belangrijke vraag.' Doodspuiten graslandIn de melkveehouderij wordt glyfosaat, dat ook het werkzame bestanddeel van het bekende middel Roundup is, vooral gebruikt voor het doodspuiten van grasland. Het product werd aanvankelijk als zeer veilig beschouwd, zodat koeien het gras vijf dagen na bespuiten mochten afgrazen. Boeren konden enkele dagen na bespuiten het nog groene gras afmaaien en inkuilen. Wereldwijd meest toegepastGlyfosaat werd in 1974 door Monsanto op de markt gebracht en is wereldwijd nog altijd het meest toegepaste herbicide. De laatste jaren rijzen er steeds meer twijfels over het gebruik van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie kwam dit voorjaar met de conclusie dat de herbicide mogelijk kankerverwekkend is voor de mens.
0 reacties
|
Restanten van glyfosaat aangetoond in melkkoeien
Het herbicide glyfosaat is veelvuldig aan te tonen in het lichaam van melkkoeien.
De Duitse dierenarts Monika Krüger, wetenschapper aan de Universiteit van Leipzig, trof glyfosaat en het afbraakproduct ervan aan in de lever, nieren, longen, milt en spieren van Duits en Deens melkvee. Dat is te lezen in het vakblad V-Focus, dat aandacht besteedde aan mogelijke gezondheidsgevaren door glyfosaat voor melkkoeien. De stof kan gemakkelijk aangetoond worden in bloed en urine van koeien en ook kan het de placenta passeren.
Grondstoffen van GMO-teelten
Krüger bestudeert al jaren de effecten van glyfosaat op melkvee. Volgens Krüger komt het middel in Duitsland de keten vooral binnen via geïmporteerde diervoedergrondstoffen afkomstig van GMO-teelten. Krüger constateert dat glyfosaat een disbalans in soorten micro-organismen in de pens veroorzaakt. Ook in de darmen verschuift de bacterieflora. Krüger stelt dat de stof in melkkoeien kan leiden tot onvruchtbaarheid, een vermindere weerstand en lactatieproblemen. Goed onderzoek naar de effecten ontbreekt echter nog. 'Wat glyfosaat precies doet in het lichaam is nog een belangrijke vraag.'
Doodspuiten grasland
In de melkveehouderij wordt glyfosaat, dat ook het werkzame bestanddeel van het bekende middel Roundup is, vooral gebruikt voor het doodspuiten van grasland. Het product werd aanvankelijk als zeer veilig beschouwd, zodat koeien het gras vijf dagen na bespuiten mochten afgrazen. Boeren konden enkele dagen na bespuiten het nog groene gras afmaaien en inkuilen.
Wereldwijd meest toegepast
Glyfosaat werd in 1974 door Monsanto op de markt gebracht en is wereldwijd nog altijd het meest toegepaste herbicide. De laatste jaren rijzen er steeds meer twijfels over het gebruik van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie kwam dit voorjaar met de conclusie dat de herbicide mogelijk kankerverwekkend is voor de mens.
REAGEER