woensdag, 3 augustus, 2016 In België is het voortaan verplicht om elke toediening van geneesmiddelen bij voedselproducerende dieren, en dus ook rundvee, te registreren. Dit houdt in dat elke diergeneeskundige behandeling voortaan terug te vinden moet zijn in een elektronisch of papieren document. Tot nog toe moesten slechts de behandelingen in risicoperiodes (hetzij door de dierenarts, hetzij door de veehouder zelf) worden ingeschreven in het register van de veehouder. Dit was echter niet in lijn met de Europese wetgeving, die registratie van elke behandeling verplicht. Gemakkelijker registrerenDe nieuwe wetgeving, die ingaat vanaf 8 augustus, moet het registreren dus beter, maar ook gemakkelijker maken voor dierenartsen en veehouders. Om die reden is het gebruik van elektronische dossiers toegestaan. De duur (en het volume geneesmiddelen) voor een nabehandeling door de veehouder wordt verlengd van maximum vijf dagen naar maximum drie weken. Voor rundvee geldt alleen een registratie-uitzondering voor kalveren tot een maand oud die zijn geboren op het eigen bedrijf. Verbod op derde en vierdegeneratie antibioticaHet nieuwe besluit moet ook een bijdrage levert aan de strijd tegen antibioticaresistentie. Een zwaarder antibioticum (derde of vierde generatie) mag alleen gebruikt worden als bewezen is dat de bacterie resistent is voor andere lichtere antibiotica. Dat betekent dus dat derde en vierdegeneratiemiddelen in principe verboden zijn, tenzij dit de enige middelen zijn om een dier te helpen. Droogzetters met antibiotica vallen buiten deze maatregel.
0 reacties
|
Registratie van alle ziekte-behandelingen verplicht in België
In België is het voortaan verplicht om elke toediening van geneesmiddelen bij voedselproducerende dieren, en dus ook rundvee, te registreren.
Dit houdt in dat elke diergeneeskundige behandeling voortaan terug te vinden moet zijn in een elektronisch of papieren document. Tot nog toe moesten slechts de behandelingen in risicoperiodes (hetzij door de dierenarts, hetzij door de veehouder zelf) worden ingeschreven in het register van de veehouder. Dit was echter niet in lijn met de Europese wetgeving, die registratie van elke behandeling verplicht.
Gemakkelijker registreren
De nieuwe wetgeving, die ingaat vanaf 8 augustus, moet het registreren dus beter, maar ook gemakkelijker maken voor dierenartsen en veehouders. Om die reden is het gebruik van elektronische dossiers toegestaan. De duur (en het volume geneesmiddelen) voor een nabehandeling door de veehouder wordt verlengd van maximum vijf dagen naar maximum drie weken. Voor rundvee geldt alleen een registratie-uitzondering voor kalveren tot een maand oud die zijn geboren op het eigen bedrijf.
Verbod op derde en vierdegeneratie antibiotica
Het nieuwe besluit moet ook een bijdrage levert aan de strijd tegen antibioticaresistentie. Een zwaarder antibioticum (derde of vierde generatie) mag alleen gebruikt worden als bewezen is dat de bacterie resistent is voor andere lichtere antibiotica. Dat betekent dus dat derde en vierdegeneratiemiddelen in principe verboden zijn, tenzij dit de enige middelen zijn om een dier te helpen. Droogzetters met antibiotica vallen buiten deze maatregel.
REAGEER