donderdag, 5 december, 2013 Het praktijkproject Welzijnsmonitor melkvee heeft een praktisch uitvoerbare welzijnsmonitor ontwikkeld. Dit aangepaste KoeKompas komt sterk overeen met de Europese standaard Welfare Quality. In de eerste fase is het dierwelzijn op 60 melkveebedrijven door vier dierenartspraktijken gemeten met de Europese Standaard Welfare Quality en de drie in Nederland ontwikkelde systemen KoeKompas, Welzijnswijzer en Continue Welzijnsmonitor. Op basis van de opgedane ervaring zijn aanbevelingen gedaan voor aanpassing van de Europese standaard. KoeKompas aangepastIn een tweede fase van het praktijkproject wordt met het aangepaste Koe-Kompas ervaring opgedaan. De uitvoerders DLV Rundvee advies en de faculteit Diergeneeskunde starten nu met de tweede fase. In overleg met de opdrachtgevers, het ministerie van Economische Zaken, het Productschap Zuivel en de begeleidingscommissie, is ervoor gekozen om het systeem KoeKompas aan te passen en verder te gaan gebruiken als meetsysteem voor het verbeteren van dierwelzijn op de deelnemende melkveebedrijven. Ervaring opdoenDe komende twee jaar wordt hiermee verder in de praktijk ervaring opgedaan en wordt gekeken naar de bruikbaarheid van de waarnemingen om het inzicht in dierwelzijn te verbeteren en mogelijke verbeteringen door te voeren. Het aangepaste KoeKompas wordt vooralsnog alleen in dit project gebruikt. Doel van fase twee is het actief gebruiken van de resultaten uit de metingen. De veranderingen in dierwelzijn worden gevolgd met de gekozen welzijnsmonitor.
0 reacties
|
Praktijkproject Welzijnsmonitor melkvee werkt met aangepast KoeKompas
Het praktijkproject Welzijnsmonitor melkvee heeft een praktisch uitvoerbare welzijnsmonitor ontwikkeld. Dit aangepaste KoeKompas komt sterk overeen met de Europese standaard Welfare Quality.
In de eerste fase is het dierwelzijn op 60 melkveebedrijven door vier dierenartspraktijken gemeten met de Europese Standaard Welfare Quality en de drie in Nederland ontwikkelde systemen KoeKompas, Welzijnswijzer en Continue Welzijnsmonitor. Op basis van de opgedane ervaring zijn aanbevelingen gedaan voor aanpassing van de Europese standaard.
KoeKompas aangepast
In een tweede fase van het praktijkproject wordt met het aangepaste Koe-Kompas ervaring opgedaan. De uitvoerders DLV Rundvee advies en de faculteit Diergeneeskunde starten nu met de tweede fase.
In overleg met de opdrachtgevers, het ministerie van Economische Zaken, het Productschap Zuivel en de begeleidingscommissie, is ervoor gekozen om het systeem KoeKompas aan te passen en verder te gaan gebruiken als meetsysteem voor het verbeteren van dierwelzijn op de deelnemende melkveebedrijven.
Ervaring opdoen
De komende twee jaar wordt hiermee verder in de praktijk ervaring opgedaan en wordt gekeken naar de bruikbaarheid van de waarnemingen om het inzicht in dierwelzijn te verbeteren en mogelijke verbeteringen door te voeren.
Het aangepaste KoeKompas wordt vooralsnog alleen in dit project gebruikt. Doel van fase twee is het actief gebruiken van de resultaten uit de metingen. De veranderingen in dierwelzijn worden gevolgd met de gekozen welzijnsmonitor.
REAGEER