vrijdag, 19 februari, 2016 De pinkengriep (boviene respiratoir-syncytieelvirus) is met 41,7 procent van de uitbraken het meest voorkomende griepvirus in Vlaanderen. Dit blijkt uit de Griepbarometer van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), die de organisatie sinds december 2015 publiceert. Naast de pinkengriep speelt het boviene coronavirus in Vlaanderen een grotere rol dan verwacht: het virus bleek aanwezig bij 33,3 procent van de uitbraken. Een andere opvallende vinding van de analyse van de longstalen is dat over de periode december tot begin februari de virussen Histofilus somni (41,7 procent) en Mycoplasma bovis (37,5 procent) veel vaker werden gevonden dan verwacht. Gedacht werd dat de beide virussen in minder dan tien procent van de gevallen griep veroorzaakten, maar dit blijkt bijna vier keer zoveel te zijn. GriepbarometerDe Griepbarometer heeft als doel ziektekiemen in verband met ‘griep’ – ook wel brd of bovine respiratory disease genoemd – te monitoren en een systematische aanpak van deze problematiek te promoten. Dit moet uiteindelijk leiden tot betere preventiestrategieën voor bijvoorbeeld vaccinatie en antibioticareductie.
0 reacties
|
Pinkengriep meest voorkomende virus in Vlaanderen
De pinkengriep (boviene respiratoir-syncytieelvirus) is met 41,7 procent van de uitbraken het meest voorkomende griepvirus in Vlaanderen. Dit blijkt uit de Griepbarometer van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), die de organisatie sinds december 2015 publiceert.
Naast de pinkengriep speelt het boviene coronavirus in Vlaanderen een grotere rol dan verwacht: het virus bleek aanwezig bij 33,3 procent van de uitbraken.
Een andere opvallende vinding van de analyse van de longstalen is dat over de periode december tot begin februari de virussen Histofilus somni (41,7 procent) en Mycoplasma bovis (37,5 procent) veel vaker werden gevonden dan verwacht. Gedacht werd dat de beide virussen in minder dan tien procent van de gevallen griep veroorzaakten, maar dit blijkt bijna vier keer zoveel te zijn.
Griepbarometer
De Griepbarometer heeft als doel ziektekiemen in verband met ‘griep’ – ook wel brd of bovine respiratory disease genoemd – te monitoren en een systematische aanpak van deze problematiek te promoten. Dit moet uiteindelijk leiden tot betere preventiestrategieën voor bijvoorbeeld vaccinatie en antibioticareductie.
REAGEER