donderdag, 1 augustus, 2013 Eén op de drie melkveehouders heeft naar eigen zeggen wel eens te maken met pensverzuring bij het het melkvee. Dat blijkt uit een online enquête onder veehouders. Ruim 300 melkveehouders werkten mee aan het onderzoek van Orffa, een leverancier van natriumbicarbonaat dat pensverzuring voorkomt. Op 17 procent van de bevraagde bedrijven komt klinische pensverzuring voor (koeien zichtbaar ziek, sterke daling melkproductie). Op 27 procent van de bedrijven zijn signalen van subklinische pensverzuring (lagere melkproductie en achteruitgang klauwgezondheid en vruchtbaarheid) aanwezig. Van al deze veehouders ziet 14 procent pensverzuring als een potentieel probleem. Meer kans bij hittestressPensverzuring zorgt voor een daling van de melkgift en kan op die manier een flinke kostenpost zijn. Als gevolg van de huidige hittestress is kans op pensverzuring in de zomer groter dan in andere seizoenen. Volgens Orffa zijn veel veehouders zich er niet van bewust dat pensverzuring relatief eenvoudig is te voorkomen, door gericht de rantsoensamenstelling aan te passen met een buffer zoals natriumbicarbonaat. Speeksel schiet te kortNatriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens en komt van nature in het speeksel van melkkoeien voor. Bij hoogproductief melkvee met een hoogwaardig rantsoen schiet de eigen productie van de koe via het speeksel vaak tekort. Toevoeging van bicarbonaat aan het rantsoen bevordert het evenwicht in de pens en helpt pensverzuring te voorkomen.
0 reacties
|
Penszuring op een derde van de bedrijven
Eén op de drie melkveehouders heeft naar eigen zeggen wel eens te maken met pensverzuring bij het het melkvee. Dat blijkt uit een online enquête onder veehouders.
Ruim 300 melkveehouders werkten mee aan het onderzoek van Orffa, een leverancier van natriumbicarbonaat dat pensverzuring voorkomt. Op 17 procent van de bevraagde bedrijven komt klinische pensverzuring voor (koeien zichtbaar ziek, sterke daling melkproductie). Op 27 procent van de bedrijven zijn signalen van subklinische pensverzuring (lagere melkproductie en achteruitgang klauwgezondheid en vruchtbaarheid) aanwezig. Van al deze veehouders ziet 14 procent pensverzuring als een potentieel probleem.
Meer kans bij hittestress
Pensverzuring zorgt voor een daling van de melkgift en kan op die manier een flinke kostenpost zijn. Als gevolg van de huidige hittestress is kans op pensverzuring in de zomer groter dan in andere seizoenen. Volgens Orffa zijn veel veehouders zich er niet van bewust dat pensverzuring relatief eenvoudig is te voorkomen, door gericht de rantsoensamenstelling aan te passen met een buffer zoals natriumbicarbonaat.
Speeksel schiet te kort
Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens en komt van nature in het speeksel van melkkoeien voor. Bij hoogproductief melkvee met een hoogwaardig rantsoen schiet de eigen productie van de koe via het speeksel vaak tekort. Toevoeging van bicarbonaat aan het rantsoen bevordert het evenwicht in de pens en helpt pensverzuring te voorkomen.
REAGEER