vrijdag, 12 februari, 2021 Onderzoekers van Wageningen UR hebben in het project Droogstand op Maat beslisbomen ontwikkeld om te bepalen of een koe het beste wel of niet drooggezet kan worden, en met of zonder gebruik van een droogzetter. Ze maakten daarbij gebruik van individuele koekenmerken als celgetal, lactatienummer en melkproductieniveau tijdens het het laatste deel van de lactatie. Droogstand op maatAan het verkorten of weglaten van de droogstand kleven voor- en nadelen. Een kortere, of zelfs geen, droogstand zorgt voor een betere energiebalans en stofwisseling na het kalven, maar levert ook minder melk op. Voor koeien met een hoog celgetal is droogstand juist wenselijk. Daarom keken de onderzoekers of het mogelijk is een droogstand op maat te realiseren. Drie groepenDe onderzoekers verdeelden 183 koeien op de Dairy Campus in Leeuwarden over drie groepen. De controlegroep stond zestig dagen droog en kreeg een droogzetter bij een celgetal van meer dan 150.000 cellen per milliliter. De groep met beslisboom 1 kreeg droogzetters bij een celgetal van meer dan 50.000 (koeien) of 150.000 (vaarzen). Bij beslisboom 2 lag de celgetalgrens op 200.000 voor alle dieren. 0, 30 of 60 dagen droogBij beide beslisboomgroepen stonden koeien die een droogzetter kregen zestig dagen droog. Dieren zonder droogzetter stonden dertig of nul dagen droog als ze op respectievelijk dag 67 en dag 37 meer dan 12 kilo melk per dag gaven. Bij beslisboom 1, met het grootste aandeel koeien met droogzetters, was het celgetal na afkalven lager. Toch was er tussen beide beslisbomen geen verschil in aantal mastitisgevallen na afkalven. Wel waren er in de groep koeien bij beslisboom 2, die vaker kort of niet droogstonden, minder zieke koeien in de eerste honderd dagen na afkalven. De onderzoekers suggereren een verband met het snellere herstel van lichaamsgewicht en conditie bij deze koeien. Meer melk voor afkalven, minder ernaDe groepen koeien uit beslisboom 1 en 2 produceerden meer melk in de acht weken voor afkalven vanwege een verkorte of geen droogstand. Maar ten opzichte van de controlegroep lag de melkproductie in de eerste veertien weken na afkalven wel lager dan bij de controlegroep. Meer informatie over het onderzoek is hier terug te vinden.
0 reacties
|
Onderzoekers ontwikkelen beslisbomen voor droogstand op maat
Onderzoekers van Wageningen UR hebben in het project Droogstand op Maat beslisbomen ontwikkeld om te bepalen of een koe het beste wel of niet drooggezet kan worden, en met of zonder gebruik van een droogzetter.
Ze maakten daarbij gebruik van individuele koekenmerken als celgetal, lactatienummer en melkproductieniveau tijdens het het laatste deel van de lactatie.
Droogstand op maat
Aan het verkorten of weglaten van de droogstand kleven voor- en nadelen. Een kortere, of zelfs geen, droogstand zorgt voor een betere energiebalans en stofwisseling na het kalven, maar levert ook minder melk op. Voor koeien met een hoog celgetal is droogstand juist wenselijk. Daarom keken de onderzoekers of het mogelijk is een droogstand op maat te realiseren.
Drie groepen
De onderzoekers verdeelden 183 koeien op de Dairy Campus in Leeuwarden over drie groepen. De controlegroep stond zestig dagen droog en kreeg een droogzetter bij een celgetal van meer dan 150.000 cellen per milliliter. De groep met beslisboom 1 kreeg droogzetters bij een celgetal van meer dan 50.000 (koeien) of 150.000 (vaarzen). Bij beslisboom 2 lag de celgetalgrens op 200.000 voor alle dieren.
0, 30 of 60 dagen droog
Bij beide beslisboomgroepen stonden koeien die een droogzetter kregen zestig dagen droog. Dieren zonder droogzetter stonden dertig of nul dagen droog als ze op respectievelijk dag 67 en dag 37 meer dan 12 kilo melk per dag gaven.
Bij beslisboom 1, met het grootste aandeel koeien met droogzetters, was het celgetal na afkalven lager. Toch was er tussen beide beslisbomen geen verschil in aantal mastitisgevallen na afkalven. Wel waren er in de groep koeien bij beslisboom 2, die vaker kort of niet droogstonden, minder zieke koeien in de eerste honderd dagen na afkalven. De onderzoekers suggereren een verband met het snellere herstel van lichaamsgewicht en conditie bij deze koeien.
Meer melk voor afkalven, minder erna
De groepen koeien uit beslisboom 1 en 2 produceerden meer melk in de acht weken voor afkalven vanwege een verkorte of geen droogstand. Maar ten opzichte van de controlegroep lag de melkproductie in de eerste veertien weken na afkalven wel lager dan bij de controlegroep.
Meer informatie over het onderzoek is hier terug te vinden.
REAGEER