woensdag, 13 april, 2022 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft, na onderzoek met een nieuwe opsporingsmethode, te hoge concentraties van residuen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica gevonden in rundvlees. Het gaat om beperkte overschrijdingen met een minimaal risico voor de volksgezondheid. Inspecties naar herkomstNiettemin handhaaft de NVWA strikt. De dienst heeft de betrokken slachterijen opdracht gegeven vlees uit de handel te halen en voert inspecties uit bij veehouders, transporteurs en handelaren waarbij onder andere gekeken wordt of er mogelijk sprake is van opzet. Het betreft dieren die in januari zijn geslacht. Veelal zeer lage waardenDe overschrijdingen van de maximale residulimiet (MRL) kwamen aan het lucht in een onderzoeksproject met een nieuwe detectiemethode die gebruikmaakt van zogenaamde biomarkers. In bijna 50 van de in totaal 240 genomen monsters vond de NVWA sporen van antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers. Bij de meeste ging het om zeer lage waarden. Deze kunnen volgens de NVWA het gevolg zijn van eerder medicijngebruik, maar ook van de opname van voer waarin de stoffen van nature kunnen voorkomen. Bij een tiental dieren vermoedt de NVWA recente toediening. Het gaat hierbij om overschrijdingen van de MRL’s, maar ook om resten van medicijnen die niet voor runderen zijn toegelaten.
0 reacties
|
NVWA vindt sporen van medicijnen in rundvlees
![]() |
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft, na onderzoek met een nieuwe opsporingsmethode, te hoge concentraties van residuen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica gevonden in rundvlees.
Het gaat om beperkte overschrijdingen met een minimaal risico voor de volksgezondheid.
Inspecties naar herkomst
Niettemin handhaaft de NVWA strikt. De dienst heeft de betrokken slachterijen opdracht gegeven vlees uit de handel te halen en voert inspecties uit bij veehouders, transporteurs en handelaren waarbij onder andere gekeken wordt of er mogelijk sprake is van opzet. Het betreft dieren die in januari zijn geslacht.
Veelal zeer lage waarden
De overschrijdingen van de maximale residulimiet (MRL) kwamen aan het lucht in een onderzoeksproject met een nieuwe detectiemethode die gebruikmaakt van zogenaamde biomarkers. In bijna 50 van de in totaal 240 genomen monsters vond de NVWA sporen van antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers. Bij de meeste ging het om zeer lage waarden. Deze kunnen volgens de NVWA het gevolg zijn van eerder medicijngebruik, maar ook van de opname van voer waarin de stoffen van nature kunnen voorkomen. Bij een tiental dieren vermoedt de NVWA recente toediening. Het gaat hierbij om overschrijdingen van de MRL’s, maar ook om resten van medicijnen die niet voor runderen zijn toegelaten.
REAGEER