dinsdag, 4 juli, 2017 Neospora is de meest teruggevonden oorzaak van abortus bij runderen in België. Dat staat te lezen in het jaarverslag van het FAVV, het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen. Het onderzoek naar de oorzaak van de verwerping wordt uitgevoerd op serum van het moederdier en virologisch en bacteriologisch onderzoek van de verworpen vrucht of de nageboorte. Bij de moederdieren is neosporose in 14,6 procent van de gevallen teruggevonden als oorzaak van de abortus. Bij foetus en placenta is in 20,9 procent van de gevallen Trueperella pyogenes, de bacterie die zomerwrang veroorzaakt, teruggevonden en bij 6,8 procent Listeria monocytogenes. Bij 1,4 procent is Q-koorts gedetecteerd, bij 1,1 procent bvd en bij 1 procent salmonella. Minder onderzoeken in 2016In 2016 werden 10.209 verwerpingen onderzocht bij runderen. De onderzoeken gebeuren deels door DGZ of Dierengezondheidszorg Vlaanderen, de Waalse diergezondheidsorganisatie ARSIA en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA). Het aantal onderzoeken in 2016 ligt lager dan in 2015, toen als gevolg van de start van het bvd-bestrijdingsprogramma 11.884 verwerpingen onderzocht werden.
0 reacties
|
Neospora vaakst aangetroffen bij abortus
Neospora is de meest teruggevonden oorzaak van abortus bij runderen in België. Dat staat te lezen in het jaarverslag van het FAVV, het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen.
Het onderzoek naar de oorzaak van de verwerping wordt uitgevoerd op serum van het moederdier en virologisch en bacteriologisch onderzoek van de verworpen vrucht of de nageboorte. Bij de moederdieren is neosporose in 14,6 procent van de gevallen teruggevonden als oorzaak van de abortus. Bij foetus en placenta is in 20,9 procent van de gevallen Trueperella pyogenes, de bacterie die zomerwrang veroorzaakt, teruggevonden en bij 6,8 procent Listeria monocytogenes. Bij 1,4 procent is Q-koorts gedetecteerd, bij 1,1 procent bvd en bij 1 procent salmonella.
Minder onderzoeken in 2016
In 2016 werden 10.209 verwerpingen onderzocht bij runderen. De onderzoeken gebeuren deels door DGZ of Dierengezondheidszorg Vlaanderen, de Waalse diergezondheidsorganisatie ARSIA en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA).
Het aantal onderzoeken in 2016 ligt lager dan in 2015, toen als gevolg van de start van het bvd-bestrijdingsprogramma 11.884 verwerpingen onderzocht werden.
REAGEER