vrijdag, 8 juli, 2016 Volgens de Vlaamse griepbarometer komt Mycoplasma bovis meer voor dan vroeger. Bij 37,1 procent van de longspoelingen voor onderzoek op luchtwegpathogenen tussen december 2015 en juni 2016 rolde de diagnose mycoplasma uit de bus. Dat Mycoplasma bovis een opkomend probleem is in Vlaanderen concludeert DGZ of Dierengezondheidszorg Vlaanderen ook uit eerder onderzoek. Waar deze kiem in 2009 slechts op 1,5 procent van de geteste bedrijven aangetoond werd in tankmelk – in onderzoek van dierenarts Pieter Passchyn – bleek eerder dit jaar – uit een Veepeiler-onderzoekssamenwerking van DGZ, MCC en de dienst Inwendige Ziekten van de faculteit Diergeneeskunde – dat maar liefst 7 procent van een willekeurige tankmelkscreening van 100 bedrijven positief was voor Mycoplasma bovis. Aankoop bron van infectieInsleep van mycoplasma in een bedrijf gebeurt meestal via aankoop. Binnen het bedrijf gebeurt overdracht tussen koeien meestal via neus-neus-contact of het melkstel. Besmetting van kalveren gebeurt voornamelijk via het opnemen van geïnfecteerde melk en door onderling contact. Ook biest wordt als een mogelijke infectiebron aanzien. Tegen de aandoening is geen vaccin beschikbaar. Preventie helpt om de infectie te voorkomen. Insleep is te voorkomen door een strikte bioveiligheid. Op getroffen bedrijven is langdurige individuele huisvesting gedurende zes tot acht weken belangrijk en het geven van kunstmelk in plaats van koemelk.
0 reacties
|
Mycoplasma in opmars in Vlaanderen
Volgens de Vlaamse griepbarometer komt Mycoplasma bovis meer voor dan vroeger. Bij 37,1 procent van de longspoelingen voor onderzoek op luchtwegpathogenen tussen december 2015 en juni 2016 rolde de diagnose mycoplasma uit de bus.
Dat Mycoplasma bovis een opkomend probleem is in Vlaanderen concludeert DGZ of Dierengezondheidszorg Vlaanderen ook uit eerder onderzoek. Waar deze kiem in 2009 slechts op 1,5 procent van de geteste bedrijven aangetoond werd in tankmelk – in onderzoek van dierenarts Pieter Passchyn – bleek eerder dit jaar – uit een Veepeiler-onderzoekssamenwerking van DGZ, MCC en de dienst Inwendige Ziekten van de faculteit Diergeneeskunde – dat maar liefst 7 procent van een willekeurige tankmelkscreening van 100 bedrijven positief was voor Mycoplasma bovis.
Aankoop bron van infectie
Insleep van mycoplasma in een bedrijf gebeurt meestal via aankoop. Binnen het bedrijf gebeurt overdracht tussen koeien meestal via neus-neus-contact of het melkstel. Besmetting van kalveren gebeurt voornamelijk via het opnemen van geïnfecteerde melk en door onderling contact. Ook biest wordt als een mogelijke infectiebron aanzien.
Tegen de aandoening is geen vaccin beschikbaar. Preventie helpt om de infectie te voorkomen. Insleep is te voorkomen door een strikte bioveiligheid. Op getroffen bedrijven is langdurige individuele huisvesting gedurende zes tot acht weken belangrijk en het geven van kunstmelk in plaats van koemelk.
REAGEER