dinsdag, 8 augustus, 2017 Ook zonder antibiotica is mortellaro effectief te behandelen. In 73 procent van de gevallen helpt een verzorgende violetspray met antibacteriële en ontstekingsremmende natuurlijke stoffen de klauw te genezen, zo meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde eerder dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Klauwgezondheidscentrum (NKGC) in samenwerking met ECOstyle naar de effectiviteit van het de violetspray Klausan. Aan het onderzoek deden vijf bedrijven mee, waar in totaal 111 M2-ontstekingen - de acute en pijnlijkste mortellaro-ontsteking - bij 93 koeien werden behandeld. Na tien dagen was 73 procent genezenOm de effectiviteit van Klausan te toetsen werd een veldproef uitgevoerd, zonder gebruik te maken van een controlegroep. De behandeling werd uitgevoerd gedurende tien dagen volgens een vast protocol van vier stappen. Na tien dagen werd duidelijk dat in 73 procent van de gevallen genezing opgetrad. Bij vier van de vijf bedrijven in het onderzoek vastgesteld dat meer dan 66 procent van de dieren was genezen van de infectie. Na het droog reinigen en bekappen van de klauw werd de Klausanspray op dag 0, 3 en 7 opgebracht. Op dag 0 werd er bovendien een gaasverband aangelegd. Op dag 3 werd dit verband verwijderd en vervolgens werd de laesie nabehandeld met de spray op dag 3 en 7. Op dag 10 vond de eindbeoordeling plaats. Oorzaken van verminderde genezingDaarnaast keken de bedrijven naar oorzaken van verminderde genezing. Op één bedrijf werd een genezingspercentage van slechts 52 procent geconstateerd. Dit bedrijf gebruikte in verhouding veel antibiotica en wellicht zijn factoren als overbezetting en lange wachttijden op een natte vloer voor de melkstal aanvullende oorzaken van de slechtere genezing. Ook keken de onderzoekers naar mogelijke andere redenen waarom er bij de overige dieren geen genezing optrad. Bijvoorbeeld als gevolg van andere klauwaandoeningen, ketose of subklinische mastitis. Uit deze data kwamen geen significante verschillen naar voren. Wel valt op dat dieren met een niet-genezende M2-laesie gemiddeld jonger zijn dan dieren met een genezende laesie. Mogelijk warden dragers of ‘non-healers’ op latere leeftijd al uitgeselecteerd. De M2-ontstekingEen mortellaro-infectie uit zich in vijf stadia: M0, M1, M2, M3 en M4. Het M2-stadium wordt gekenmerkt door een typische ontstekingsreactie in de huid aan de achterkant van de klauw onder de bijklauwen. Dit is een acuut stadium en wordt als M2 aangeduid.
0 reacties
|
Mortellarobehandeling zonder antibiotica effectief
![]() |
Ook zonder antibiotica is mortellaro effectief te behandelen. In 73 procent van de gevallen helpt een verzorgende violetspray met antibacteriële en ontstekingsremmende natuurlijke stoffen de klauw te genezen, zo meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde eerder dit jaar.
Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Klauwgezondheidscentrum (NKGC) in samenwerking met ECOstyle naar de effectiviteit van het de violetspray Klausan. Aan het onderzoek deden vijf bedrijven mee, waar in totaal 111 M2-ontstekingen - de acute en pijnlijkste mortellaro-ontsteking - bij 93 koeien werden behandeld.
Na tien dagen was 73 procent genezen
Om de effectiviteit van Klausan te toetsen werd een veldproef uitgevoerd, zonder gebruik te maken van een controlegroep. De behandeling werd uitgevoerd gedurende tien dagen volgens een vast protocol van vier stappen.
Na tien dagen werd duidelijk dat in 73 procent van de gevallen genezing opgetrad. Bij vier van de vijf bedrijven in het onderzoek vastgesteld dat meer dan 66 procent van de dieren was genezen van de infectie.
Na het droog reinigen en bekappen van de klauw werd de Klausanspray op dag 0, 3 en 7 opgebracht. Op dag 0 werd er bovendien een gaasverband aangelegd. Op dag 3 werd dit verband verwijderd en vervolgens werd de laesie nabehandeld met de spray op dag 3 en 7. Op dag 10 vond de eindbeoordeling plaats.
Oorzaken van verminderde genezing
Daarnaast keken de bedrijven naar oorzaken van verminderde genezing. Op één bedrijf werd een genezingspercentage van slechts 52 procent geconstateerd. Dit bedrijf gebruikte in verhouding veel antibiotica en wellicht zijn factoren als overbezetting en lange wachttijden op een natte vloer voor de melkstal aanvullende oorzaken van de slechtere genezing.
Ook keken de onderzoekers naar mogelijke andere redenen waarom er bij de overige dieren geen genezing optrad. Bijvoorbeeld als gevolg van andere klauwaandoeningen, ketose of subklinische mastitis. Uit deze data kwamen geen significante verschillen naar voren. Wel valt op dat dieren met een niet-genezende M2-laesie gemiddeld jonger zijn dan dieren met een genezende laesie. Mogelijk warden dragers of ‘non-healers’ op latere leeftijd al uitgeselecteerd.
De M2-ontsteking
Een mortellaro-infectie uit zich in vijf stadia: M0, M1, M2, M3 en M4. Het M2-stadium wordt gekenmerkt door een typische ontstekingsreactie in de huid aan de achterkant van de klauw onder de bijklauwen. Dit is een acuut stadium en wordt als M2 aangeduid.
REAGEER