maandag, 19 november, 2018 Te veel mineralen voeren aan de koeien is schadelijk. Dat is de ervaring van dierenartsen René Bemers en Folkert Postma, die op meer dan de helft van de melkveebedrijven in hun praktijk een overschot aan koper tegenkomen. ‘Onderzoek helpt om mineralenoverschot in beeld te krijgen’, zo geven ze aan. ‘In melk en ook in bloed zijn overschotten niet zichtbaar, maar wel in leverbiopten. Die geven een betrouwbare indicatie van de mineralendosering’, zo vertelden de dierenartsen tijdens een symposium over mineralen voeren aan rundvee. Te hoge koperdekkingDierenarts Folkert Postma van Dierenkliek Wolvega vond op acht van de twaalf melkveebedrijven met onverklaarbare problemen bij de koeien een overschot aan koper in de lever. ‘Koeien hadden weerstandsproblemen: klauwproblemen, te hoog celgetal, reactie na vaccinatie, verminderde vruchtbaarheid en de koeien deden het niet goed’, zo somt Postma de verschijnselen op. Het doorrekenen van de rantsoenen leverde een koperdekking van soms wel meer dan 250 procent op. ‘Bij een aantal mineralen scheidt de koe een teveel gewoon weer uit, maar koper hoopt zich op in de lever en dat leidt tot leverschade’, aldus Postma. Hij noemt het geven van mineralenmengsels met organisch gebonden koper en hoge doseringen in krachtvoer als boosdoeners van een overdaad aan koper. Kosten mineralen voeren 40 euro per koe‘Problemen met de gezondheid van de veestapel? Voer maar een beetje meer mineralen’, illustreerde dierenarts René Bemers van De Graafschap dierenartsen de praktijk. ‘Voeren van mineralen is heel veel marketing. Veehouders geven aan mineralen al gauw 40 euro per koe per jaar uit, dat gaat om enorme bedragen.’ Zijn praktijk onderzocht de levers van doodgeboren kalveren op mineralen. Een laag selenium en een te hoog kopergehalte vielen daarbij op. ‘Maar er is wel een enorme spreiding tussen bedrijven’, zo nuanceert hij de resultaten. Mineralenvoorziening is maatwerkGeen bedrijf is gelijk, geen rantsoen en grondsoort hetzelfde en dus is de mineralenvoorziening ook maatwerk, geven Postma en Bemers aan. ‘Geef wat geld uit aan onderzoek zodat je weet waar je staat’, aldus Bemers. In zijn praktijk weet hij dat er een bedrijf dankzij onderzoek de kosten voor mineralen al wist te halveren. ‘Op dit bedrijf krijgen de droogstaande koeien een bolus en de melkkoeien een vruchtbaarheidsbolus. Naast mineralen in de brok krijgen die koeien inmiddels geen extra mineralen meer.’
0 reacties
|
Melkveebedrijven voeren vaak te veel mineralen
Te veel mineralen voeren aan de koeien is schadelijk. Dat is de ervaring van dierenartsen René Bemers en Folkert Postma, die op meer dan de helft van de melkveebedrijven in hun praktijk een overschot aan koper tegenkomen.
‘Onderzoek helpt om mineralenoverschot in beeld te krijgen’, zo geven ze aan. ‘In melk en ook in bloed zijn overschotten niet zichtbaar, maar wel in leverbiopten. Die geven een betrouwbare indicatie van de mineralendosering’, zo vertelden de dierenartsen tijdens een symposium over mineralen voeren aan rundvee.
Te hoge koperdekking
Dierenarts Folkert Postma van Dierenkliek Wolvega vond op acht van de twaalf melkveebedrijven met onverklaarbare problemen bij de koeien een overschot aan koper in de lever. ‘Koeien hadden weerstandsproblemen: klauwproblemen, te hoog celgetal, reactie na vaccinatie, verminderde vruchtbaarheid en de koeien deden het niet goed’, zo somt Postma de verschijnselen op. Het doorrekenen van de rantsoenen leverde een koperdekking van soms wel meer dan 250 procent op. ‘Bij een aantal mineralen scheidt de koe een teveel gewoon weer uit, maar koper hoopt zich op in de lever en dat leidt tot leverschade’, aldus Postma. Hij noemt het geven van mineralenmengsels met organisch gebonden koper en hoge doseringen in krachtvoer als boosdoeners van een overdaad aan koper.
Kosten mineralen voeren 40 euro per koe
‘Problemen met de gezondheid van de veestapel? Voer maar een beetje meer mineralen’, illustreerde dierenarts René Bemers van De Graafschap dierenartsen de praktijk. ‘Voeren van mineralen is heel veel marketing. Veehouders geven aan mineralen al gauw 40 euro per koe per jaar uit, dat gaat om enorme bedragen.’ Zijn praktijk onderzocht de levers van doodgeboren kalveren op mineralen. Een laag selenium en een te hoog kopergehalte vielen daarbij op. ‘Maar er is wel een enorme spreiding tussen bedrijven’, zo nuanceert hij de resultaten.
Mineralenvoorziening is maatwerk
Geen bedrijf is gelijk, geen rantsoen en grondsoort hetzelfde en dus is de mineralenvoorziening ook maatwerk, geven Postma en Bemers aan. ‘Geef wat geld uit aan onderzoek zodat je weet waar je staat’, aldus Bemers. In zijn praktijk weet hij dat er een bedrijf dankzij onderzoek de kosten voor mineralen al wist te halveren. ‘Op dit bedrijf krijgen de droogstaande koeien een bolus en de melkkoeien een vruchtbaarheidsbolus. Naast mineralen in de brok krijgen die koeien inmiddels geen extra mineralen meer.’
REAGEER