maandag, 6 oktober, 2014 Koeien die veel melk produceren hebben een langere tussenkalftijd, terwijl hoogproductieve bedrijven juist een kortere tussenkalftijd laten zien. Dat blijkt uit een analyse van de melkproductieregistratie in het Duitse Sachsen. Het vakblad Elite concludeert daarmee dat eerder insemineren in de lactatie lonend is. Het onderscheid tussen een individuele koe en het beeld op bedrijfsniveau heeft te maken met de kwaliteit van de bedrijfsvoering op hoogproductieve bedrijven. Veehouders die het in de vingers hebben om een hoogproductieve veestapel te organiseren, hebben het beleid rondom de reproductie vaak ook goed voor elkaar. Hogere voerefficiëntieVolgens Elite is eerder insemineren lonend vanwege een hogere voerefficiëntie aan het begin van de lactatie. In de eerste lactatiehelft produceert een koe gemiddeld 1,8 kilo melk per kilo droge stof, maar in de tweede lactatiehelft daalt dit naar zo’n 1,4 kilo melk. De gemiddelde lactatielengte op een melkveebedrijf is daarom een belangrijke maat voor de efficiëntie van de melkproductie. Binnen tien weken inseminerenDe bevindingen in het Duitse tijdschrift komen overeen met conclusies die Veeteelt in december 2011 publiceerde. Toen bleek uit een studie van Wageningen Universiteit dat insemineren binnen tien weken voor 90 procent van de koeien economisch gezien het gunstigst uitpakt.
0 reacties
|
Kortere tussenkalftijd loont
Koeien die veel melk produceren hebben een langere tussenkalftijd, terwijl hoogproductieve bedrijven juist een kortere tussenkalftijd laten zien. Dat blijkt uit een analyse van de melkproductieregistratie in het Duitse Sachsen. Het vakblad Elite concludeert daarmee dat eerder insemineren in de lactatie lonend is.
Het onderscheid tussen een individuele koe en het beeld op bedrijfsniveau heeft te maken met de kwaliteit van de bedrijfsvoering op hoogproductieve bedrijven. Veehouders die het in de vingers hebben om een hoogproductieve veestapel te organiseren, hebben het beleid rondom de reproductie vaak ook goed voor elkaar.
Hogere voerefficiëntie
Volgens Elite is eerder insemineren lonend vanwege een hogere voerefficiëntie aan het begin van de lactatie. In de eerste lactatiehelft produceert een koe gemiddeld 1,8 kilo melk per kilo droge stof, maar in de tweede lactatiehelft daalt dit naar zo’n 1,4 kilo melk. De gemiddelde lactatielengte op een melkveebedrijf is daarom een belangrijke maat voor de efficiëntie van de melkproductie.
Binnen tien weken insemineren
De bevindingen in het Duitse tijdschrift komen overeen met conclusies die Veeteelt in december 2011 publiceerde. Toen bleek uit een studie van Wageningen Universiteit dat insemineren binnen tien weken voor 90 procent van de koeien economisch gezien het gunstigst uitpakt.
REAGEER