woensdag, 9 september, 2015 Na een jaar proefdraaien van het stalconcept Koeientuin vraagt vooral het verwijderen van de mest uit de stal nog extra aandacht. Dit bleek gisteren tijdens het symposium voorafgaand aan de opening van de eerste Koeientuin in Groenlo. Ondernemer Chris Bomers, die de eerste Koeientuin liet bouwen, ziet het verwijderen van de mest als de belangrijkste verbeterslag. ‘Verder zijn mijn ervaringen overwegend positief. Ja, natuurlijk zijn er verbeterpunten. Alles is nieuw in deze stal en van de ervaringen die we hier opdoen, leert iedereen die betrokken was bij het project. Door de hier gebruikte technologie door te ontwikkelen, komt dit concept een stap verder.’ WeidevloerVoor de Koeientuin ontwikkelde ID Agro een nieuw vloerconcept: de weidevloer. ‘Er zijn geen ligboxen in de stal, de koeien lopen en liggen waar ze willen. Mest en urine moeten zo snel mogelijk van de vloer verwijderd worden. Net als in een weiland zakt de urine direct door het vloerdek, de dikke mest blijft erbovenop liggen’, zo geeft Erik Lindeboom van ID Agro aan. Mestrobot houdt toplaag schoonOm de mest te verwijderen, moest er een nieuwe mestrobot komen. De bekende mestrobots voldeden voor dit stalconcept niet. Het bedrijf BeTeBe uit Vreden (D.) ontwikkelde een speciale mestrobot die de vaste mest van de vloer ‘borstelt’ en meeneemt naar een aparte mestafstort. Er staat nog een klein deel van het koppel in de Koeientuin. ‘We hebben de ruimte in de Koeientuin nodig omdat de mestrobot nog niet optimaal werkt. Maar de eerste ervaringen zijn goed. Aandachtskoeien kunnen we makkelijker behandelen en ze genezen sneller omdat ze meer rust en een prettiger ligbed hebben’, zo geeft Bomers aan. Meer KoeientuinenEr zijn plannen om meerdere Koeientuinen te bouwen, waarvan er één in een vergevorderd stadium is. ‘Om een definitieve emissiefactor aan de vloer te kunnen hangen, moeten er meer proefstallen komen. Wij verwachten dat de emissiefactor, die nu op 9,5 NH3 ligt, met 30 procent omlaag kan gaan. Ondanks de grotere hoeveelheid besmeurd oppervlak per koe’, zo beschrijft Erik Lindeboom. In 2014 maakte Veeteelt nog een video over de Koeientuin. Klik hier om het filmpje te bekijken.
0 reacties
|
Koeientuin: potentie, maar op zoek naar praktijkervaring
Na een jaar proefdraaien van het stalconcept Koeientuin vraagt vooral het verwijderen van de mest uit de stal nog extra aandacht. Dit bleek gisteren tijdens het symposium voorafgaand aan de opening van de eerste Koeientuin in Groenlo.
Ondernemer Chris Bomers, die de eerste Koeientuin liet bouwen, ziet het verwijderen van de mest als de belangrijkste verbeterslag. ‘Verder zijn mijn ervaringen overwegend positief. Ja, natuurlijk zijn er verbeterpunten. Alles is nieuw in deze stal en van de ervaringen die we hier opdoen, leert iedereen die betrokken was bij het project. Door de hier gebruikte technologie door te ontwikkelen, komt dit concept een stap verder.’
Weidevloer
Voor de Koeientuin ontwikkelde ID Agro een nieuw vloerconcept: de weidevloer. ‘Er zijn geen ligboxen in de stal, de koeien lopen en liggen waar ze willen. Mest en urine moeten zo snel mogelijk van de vloer verwijderd worden. Net als in een weiland zakt de urine direct door het vloerdek, de dikke mest blijft erbovenop liggen’, zo geeft Erik Lindeboom van ID Agro aan.
Mestrobot houdt toplaag schoon
Om de mest te verwijderen, moest er een nieuwe mestrobot komen. De bekende mestrobots voldeden voor dit stalconcept niet. Het bedrijf BeTeBe uit Vreden (D.) ontwikkelde een speciale mestrobot die de vaste mest van de vloer ‘borstelt’ en meeneemt naar een aparte mestafstort.
De toplaag van de weidevloer moet doorlaatbaar blijven voor de urine. ‘We merken dat dit, zeker in de warmere maanden, nog niet optimaal werkt. Er ontstaat een film over de toplaag, waardoor de urine minder goed weg kan’, zo beschrijft Lindeboom.
Er staat nog een klein deel van het koppel in de Koeientuin. ‘We hebben de ruimte in de Koeientuin nodig omdat de mestrobot nog niet optimaal werkt. Maar de eerste ervaringen zijn goed. Aandachtskoeien kunnen we makkelijker behandelen en ze genezen sneller omdat ze meer rust en een prettiger ligbed hebben’, zo geeft Bomers aan.
Meer Koeientuinen
Er zijn plannen om meerdere Koeientuinen te bouwen, waarvan er één in een vergevorderd stadium is. ‘Om een definitieve emissiefactor aan de vloer te kunnen hangen, moeten er meer proefstallen komen. Wij verwachten dat de emissiefactor, die nu op 9,5 NH3 ligt, met 30 procent omlaag kan gaan. Ondanks de grotere hoeveelheid besmeurd oppervlak per koe’, zo beschrijft Erik Lindeboom.
In 2014 maakte Veeteelt nog een video over de Koeientuin. Klik hier om het filmpje te bekijken.
REAGEER