donderdag, 18 februari, 2016 In de huidige rundveehouderij zijn grote veterinaire bezwaren om het kalf langer bij de koe te huisvesten. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen (KNMvD) gaat zich er daarom voor inzetten dat in de discussie over het kalf langer bij de koe te houden ook de veterinaire afweging wordt meegenomen. Afgelopen week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgedragen binnen een half jaar een plan van aanpak op te stellen, dat erop gericht is het kalf langer bij de moederkoe te laten verblijven. Of de motie ook gaat leiden tot het later scheiden van kalf en koe op melkveebedrijven staat nog ter discussie. Veterinaire aspect onder politieke aandachtDe KNMvD krijgt vragen over de mogelijke gevolgen van de motie. Het scheiden van kalf en koe op latere leeftijd of juist direct na afkalven heeft diverse gevolgen voor diergezondheid en dierenwelzijn. Zo wordt er op wetenschappelijke basis, om overdracht van salmonella en para-tbc van koe naar kalf te voorkomen, gepleit voor het snel scheiden van kalf en koe. De KNMvD onderkent dat er specifieke bedrijfsomstandigheden kunnen zijn die afwijken van deze lijn mogelijk maken, bijvoorbeeld in de zoogkoeienhouderij. De komende tijd zal de KNMvD zich hard maken om het veterinaire aspect in deze discussie onder de politieke aandacht te brengen.
0 reacties
|
KNMvD ziet bezwaren motie 'kalf langer bij koe'
In de huidige rundveehouderij zijn grote veterinaire bezwaren om het kalf langer bij de koe te huisvesten. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen (KNMvD) gaat zich er daarom voor inzetten dat in de discussie over het kalf langer bij de koe te houden ook de veterinaire afweging wordt meegenomen.
Afgelopen week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgedragen binnen een half jaar een plan van aanpak op te stellen, dat erop gericht is het kalf langer bij de moederkoe te laten verblijven. Of de motie ook gaat leiden tot het later scheiden van kalf en koe op melkveebedrijven staat nog ter discussie.
Veterinaire aspect onder politieke aandacht
De KNMvD krijgt vragen over de mogelijke gevolgen van de motie. Het scheiden van kalf en koe op latere leeftijd of juist direct na afkalven heeft diverse gevolgen voor diergezondheid en dierenwelzijn. Zo wordt er op wetenschappelijke basis, om overdracht van salmonella en para-tbc van koe naar kalf te voorkomen, gepleit voor het snel scheiden van kalf en koe.
De KNMvD onderkent dat er specifieke bedrijfsomstandigheden kunnen zijn die afwijken van deze lijn mogelijk maken, bijvoorbeeld in de zoogkoeienhouderij. De komende tijd zal de KNMvD zich hard maken om het veterinaire aspect in deze discussie onder de politieke aandacht te brengen.
REAGEER