vrijdag, 28 september, 2018 MS Schippers presenteert op EuroTier een nieuwe klauwgezondheidsaanpak die preventief klauwafwijkingen kan opsporen met een ultrasone scan. MS Korund, zoals het systeem heet, maakt gebruik van een ultrasone scan die de vorm van de klauw in beeld kan brengen. Deze scan wordt gemaakt in een waterbad. Met dit systeem kunnen veehouders wekelijks beoordelen of een klauw een behandeling nodig heeft, zodat klauwproblemen voorkomen kunnen worden. In deze animatievideo is te zien hoe MS Korund werkt. Van curatief naar preventief bekappenVolgens Wilco de Crom, divisiemanager rundvee bij MS Schippers, zijn boeren nu vaak onbewust curatief aan het klauwverzorgen in plaats van preventief. ‘Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de koeien die in de ogen van de melkveehouder preventief bekapt worden, eigenlijk al een curatieve behandeling nodig hebben. Ze wijzen dan bijvoorbeeld een koe die minder goed loopt aan voor een bekapbeurt, maar eigenlijk heeft die koe al klauwproblemen. Dan werk je dus niet meer preventief.’ EuroTier Innovation AwardsHet Korund-systeem heeft op de EuroTier Innovation Awards 2018 de zilveren medaille gekregen. Tijdens EuroTier, in november dit jaar in Hannover, zal het systeem ook te bewonderen zijn.
0 reacties
|
Klauwafwijkingen opsporen via ultrasone scan
MS Schippers presenteert op EuroTier een nieuwe klauwgezondheidsaanpak die preventief klauwafwijkingen kan opsporen met een ultrasone scan.
MS Korund, zoals het systeem heet, maakt gebruik van een ultrasone scan die de vorm van de klauw in beeld kan brengen. Deze scan wordt gemaakt in een waterbad. Met dit systeem kunnen veehouders wekelijks beoordelen of een klauw een behandeling nodig heeft, zodat klauwproblemen voorkomen kunnen worden.
Het systeem concludeert vervolgens of de koe een preventieve behandeling nodig heeft. De koe wordt dan na de volgende melkbeurt automatisch gesepareerd naar de klauwbekapbox. In de klauwbekapbox wordt de hoef op werkhoogte gebracht en een speciaal ontworpen wasmodule maakt de klauw helemaal schoon, zodat er hygiënisch gewerkt kan worden.
In deze animatievideo is te zien hoe MS Korund werkt.
Van curatief naar preventief bekappen
Volgens Wilco de Crom, divisiemanager rundvee bij MS Schippers, zijn boeren nu vaak onbewust curatief aan het klauwverzorgen in plaats van preventief. ‘Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de koeien die in de ogen van de melkveehouder preventief bekapt worden, eigenlijk al een curatieve behandeling nodig hebben. Ze wijzen dan bijvoorbeeld een koe die minder goed loopt aan voor een bekapbeurt, maar eigenlijk heeft die koe al klauwproblemen. Dan werk je dus niet meer preventief.’
De Korund moet preventief werken wel mogelijk maken, al is het niet voor alle boeren weggelegd. ‘Het is een innovatieve aanpak, maar vergt wel een bepaalde stalinrichting. Ik denk dat het vooral interessant is voor bedrijven met meer dan 250 koeien.’
EuroTier Innovation Awards
Het Korund-systeem heeft op de EuroTier Innovation Awards 2018 de zilveren medaille gekregen. Tijdens EuroTier, in november dit jaar in Hannover, zal het systeem ook te bewonderen zijn.
MS Korund is nog niet op de markt. ‘We zijn het prototype nu nog aan het optimaliseren. Er zitten dure technieken in die we zo goed mogelijk willen inzetten, maar daar is nog wat ontwikkeling voor nodig.’ Gezien de ontwikkelingen zijn er ook nog geen prijsinschattingen bekend. Eind 2019 moet de ontwikkeling klaar zijn en komt Korund op de markt.
REAGEER