woensdag, 16 februari, 2022 Kalveren die op een leeftijd van minimaal 28 dagen worden getransporteerd van een melkvee- naar een vleeskalverbedrijf, presteren beter dan kalveren die op jongere leeftijd verhuizen. Dit meldt vakblad De Kalverhouder op basis van onderzoek van Wageningen Livestock Research. Hogere groei, lagere uitvalKalveren die op een leeftijd van minimaal 28 dagen werden aangevoerd, groeiden harder en haalden op een leeftijd van acht maanden een 12,8 kg hoger karkasgewicht dan kalveren die op minimaal 14 dagen werden getransporteerd. De oorzaak van dit verschil is niet onderzocht, maar de onderzoekers vermoeden dat dat is te danken aan een hogere voeropname. Mogelijk hadden de oudere kalveren ook een betere voerefficiëntie. Ook was de uitval in de groep oudere kalveren lager. Exacte cijfers vermeldt het artikel niet. Minder behandelingen op kalverhouderijDe oudere kalveren hadden volgens de onderzoekers een beter ontwikkeld immuunsysteem en hadden op het kalverbedrijf minder individuele behandelingen nodig met medicijnen anders dan antibiotica. Overigens zorgt langer aanhouden er wel voor dat kalveren meer behandelingen krijgen op het melkveebedrijf. In hoeverre deze twee effecten tegen elkaar wegvallen, wordt in het artikel niet duidelijk. Op de totaal gebruikte hoeveelheid antibiotica had verhogen van de transportleeftijd in dit onderzoek geen invloed. Immuunsysteem beter ontwikkeldCentrale vraag in het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK), ZuivelNL en het ministerie van LNV, was of een hogere transportleeftijd ervoor zorgt dat de aangevoerde kalveren robuuster zijn en daardoor minder gevoelig voor gezondheidsproblemen. Op de huidige transportleeftijd van 14 dagen is het immuunsysteem van de kalveren namelijk nog niet goed ontwikkeld, terwijl de immuniteit die ze hebben meegekregen van hun moeder, al is afgebouwd. De onderzoekers verwachtten dat oudere kalveren meer weerstand zouden hebben. Oudere kalveren weerbaarder‘Deze proef heeft een aantal duidelijke aanwijzingen opgeleverd die het idee ondersteunen dat kalveren die op een leeftijd van vier weken op een kalverbedrijf worden aangevoerd, robuuster en weerbaarder zijn’, schrijft De Kalverhouder. Om deze claim beter te onderbouwen is volgens de auteur vervolgonderzoek nodig.
1 reactie
|
Kalveren van 28 dagen presteren beter in kalverhouderij
![]() |
Kalveren die op een leeftijd van minimaal 28 dagen worden getransporteerd van een melkvee- naar een vleeskalverbedrijf, presteren beter dan kalveren die op jongere leeftijd verhuizen.
Dit meldt vakblad De Kalverhouder op basis van onderzoek van Wageningen Livestock Research.
Hogere groei, lagere uitval
Kalveren die op een leeftijd van minimaal 28 dagen werden aangevoerd, groeiden harder en haalden op een leeftijd van acht maanden een 12,8 kg hoger karkasgewicht dan kalveren die op minimaal 14 dagen werden getransporteerd. De oorzaak van dit verschil is niet onderzocht, maar de onderzoekers vermoeden dat dat is te danken aan een hogere voeropname. Mogelijk hadden de oudere kalveren ook een betere voerefficiëntie. Ook was de uitval in de groep oudere kalveren lager. Exacte cijfers vermeldt het artikel niet.
Minder behandelingen op kalverhouderij
De oudere kalveren hadden volgens de onderzoekers een beter ontwikkeld immuunsysteem en hadden op het kalverbedrijf minder individuele behandelingen nodig met medicijnen anders dan antibiotica. Overigens zorgt langer aanhouden er wel voor dat kalveren meer behandelingen krijgen op het melkveebedrijf.
In hoeverre deze twee effecten tegen elkaar wegvallen, wordt in het artikel niet duidelijk. Op de totaal gebruikte hoeveelheid antibiotica had verhogen van de transportleeftijd in dit onderzoek geen invloed.
Immuunsysteem beter ontwikkeld
Centrale vraag in het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK), ZuivelNL en het ministerie van LNV, was of een hogere transportleeftijd ervoor zorgt dat de aangevoerde kalveren robuuster zijn en daardoor minder gevoelig voor gezondheidsproblemen. Op de huidige transportleeftijd van 14 dagen is het immuunsysteem van de kalveren namelijk nog niet goed ontwikkeld, terwijl de immuniteit die ze hebben meegekregen van hun moeder, al is afgebouwd. De onderzoekers verwachtten dat oudere kalveren meer weerstand zouden hebben.
Oudere kalveren weerbaarder
‘Deze proef heeft een aantal duidelijke aanwijzingen opgeleverd die het idee ondersteunen dat kalveren die op een leeftijd van vier weken op een kalverbedrijf worden aangevoerd, robuuster en weerbaarder zijn’, schrijft De Kalverhouder. Om deze claim beter te onderbouwen is volgens de auteur vervolgonderzoek nodig.
Reacties
Jaa.....duuuuh. kalveren van
REAGEER