donderdag, 29 oktober, 2020 De Nederlandse werkgroep leverbotprognose, die rundvee- en schapenhouders jarenlang voorzag van informatie over de te verwachten ernst van leverbotinfecties, is stopgezet. Zuivel.nl financierde de werkgroep. Door beperking van het budget van Zuivel.nl is besloten de financiering voor de werkzaamheden van de werkgroep stop te zetten. Parasiet bij wild en mensDe leverbot, Fasciola hepatica, is een parasiet die niet alleen voor kan komen bij rundvee, schapen, geiten en paarden, maar bijvoorbeeld ook bij reeën, hazen, konijnen en soms bij de mens. Weidende dieren kunnen een infectie alleen oplopen op percelen grasland waar ook de slak Galba truncataula, de tussengastheer van de leverbot, voorkomt. Leverbot wint steeds meer terrein in Nederland, ook in gebieden waar deze parasiet eerst niet voorkwam. Voorspelling via onder meer bloedonderzoekDe werkgroep leverbotprognose verzamelde elk jaar informatie om een goede voorspelling te kunnen doen van de landelijke en regionale leverbotsituatie. Deze informatie werd onder andere verkregen door bloedonderzoek van runderen en/of schapen op bedrijven in regio’s waar in voorgaande jaren leverbot was geconstateerd. LeverbotslakkenDaarnaast zochten gespecialiseerde GD-medewerkers leverbotslakken op percelen van prognosebedrijven, die zij beoordeelden op aanwezigheid van leverbot. De resultaten hiervan werden gekoppeld met bodemvochtgegevens en overige informatie, zoals sectiebevindingen en contacten via GD-Veekijker. Preventieve maatregelen en diagnostiekMet de leverbotprognose werd beoogd om preventieve maatregelen en diagnostiek gericht in te zetten. Het achterliggende doel was het gebruik van leverbotmiddelen tot een minimum te beperken en zo de kans op residuen in producten en vorming van resistentie van de leverbot tegen de middelen te beperken.
0 reacties
|
Jaarlijkse leverbotprognose stopt door bezuiniging
De Nederlandse werkgroep leverbotprognose, die rundvee- en schapenhouders jarenlang voorzag van informatie over de te verwachten ernst van leverbotinfecties, is stopgezet.
Zuivel.nl financierde de werkgroep. Door beperking van het budget van Zuivel.nl is besloten de financiering voor de werkzaamheden van de werkgroep stop te zetten.
Parasiet bij wild en mens
De leverbot, Fasciola hepatica, is een parasiet die niet alleen voor kan komen bij rundvee, schapen, geiten en paarden, maar bijvoorbeeld ook bij reeën, hazen, konijnen en soms bij de mens. Weidende dieren kunnen een infectie alleen oplopen op percelen grasland waar ook de slak Galba truncataula, de tussengastheer van de leverbot, voorkomt. Leverbot wint steeds meer terrein in Nederland, ook in gebieden waar deze parasiet eerst niet voorkwam.
Voorspelling via onder meer bloedonderzoek
De werkgroep leverbotprognose verzamelde elk jaar informatie om een goede voorspelling te kunnen doen van de landelijke en regionale leverbotsituatie. Deze informatie werd onder andere verkregen door bloedonderzoek van runderen en/of schapen op bedrijven in regio’s waar in voorgaande jaren leverbot was geconstateerd.
Leverbotslakken
Daarnaast zochten gespecialiseerde GD-medewerkers leverbotslakken op percelen van prognosebedrijven, die zij beoordeelden op aanwezigheid van leverbot. De resultaten hiervan werden gekoppeld met bodemvochtgegevens en overige informatie, zoals sectiebevindingen en contacten via GD-Veekijker.
Preventieve maatregelen en diagnostiek
Met de leverbotprognose werd beoogd om preventieve maatregelen en diagnostiek gericht in te zetten. Het achterliggende doel was het gebruik van leverbotmiddelen tot een minimum te beperken en zo de kans op residuen in producten en vorming van resistentie van de leverbot tegen de middelen te beperken.
REAGEER