maandag, 28 mei, 2018 Een hoog celgetal bij melkkoeien heeft al zeer snel een nadelige invloed op de melkproductie. Recent onderzoek onder 32.000 holsteinkoeien op 240 melkveebedrijven in Brazilië toont aan dat de grens al wordt bereikt bij 12.400 lichaamscellen per milliliter melk. Zodra het celgetal daar boven komt, kost het melk, stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het onderzoek laat tevens zien dat de nadelige invloed van een hoog celgetal op de melkproductie sterker doorwerkt bij tweede- en derdekalfskoeien dan bij vaarzen. Ook is het effect aan het einde van de lactatie groter dan aan het begin, aldus GD. In de piek van de lactatie is het effect het minst groot. Celgetal boven de 200.000 kost 2,2 kilo melkDe GD ontdekte dat vaarzen met een celgetal van 200.000 cellen per milliliter aan het begin van de lactatie 2,2 kilogram melk per dag minder produceren dan vaarzen die aan het begin van de lactatie een celgetal onder de 12.400 cellen per milliliter hebben. Hoe lager het celgetal bij melkkoeien, hoe beter het is, is de conclusie uit het onderzoek. Productieverlies afhankelijk van lactatiestadiumKoeien met een hoog celgetal (subklinische mastitis), produceren minder melk. Deze teruglopende melkproductie is een gevolg van de ontsteking in een kwartier van de uier, die veroorzaakt wordt door een mastitisverwekker. Het productieverlies is dus niet alleen afhankelijk van de ontstekingsreactie (het celgetal), maar ook van de leeftijd van de koe (pariteit) en het lactatiestadium.
0 reacties
|
Hoog celgetal zeer snel nadelig voor melkproductie
Een hoog celgetal bij melkkoeien heeft al zeer snel een nadelige invloed op de melkproductie.
Recent onderzoek onder 32.000 holsteinkoeien op 240 melkveebedrijven in Brazilië toont aan dat de grens al wordt bereikt bij 12.400 lichaamscellen per milliliter melk. Zodra het celgetal daar boven komt, kost het melk, stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Het onderzoek laat tevens zien dat de nadelige invloed van een hoog celgetal op de melkproductie sterker doorwerkt bij tweede- en derdekalfskoeien dan bij vaarzen. Ook is het effect aan het einde van de lactatie groter dan aan het begin, aldus GD. In de piek van de lactatie is het effect het minst groot.
Celgetal boven de 200.000 kost 2,2 kilo melk
De GD ontdekte dat vaarzen met een celgetal van 200.000 cellen per milliliter aan het begin van de lactatie 2,2 kilogram melk per dag minder produceren dan vaarzen die aan het begin van de lactatie een celgetal onder de 12.400 cellen per milliliter hebben. Hoe lager het celgetal bij melkkoeien, hoe beter het is, is de conclusie uit het onderzoek.
Productieverlies afhankelijk van lactatiestadium
Koeien met een hoog celgetal (subklinische mastitis), produceren minder melk. Deze teruglopende melkproductie is een gevolg van de ontsteking in een kwartier van de uier, die veroorzaakt wordt door een mastitisverwekker.
Het productieverlies is dus niet alleen afhankelijk van de ontstekingsreactie (het celgetal), maar ook van de leeftijd van de koe (pariteit) en het lactatiestadium.
REAGEER