woensdag, 22 april, 2020 Tankmelkonderzoeken op antistoffen tegen longwormen en maagdarmwormen lieten vorig jaar vergelijkbare uitslagen zien als in 2018. Er waren echter grote regionale verschillen in besmettingsgraad. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor dieren in GD Herkauwer. Oostgrens longwormvrijLangs de oostgrens, maar ook in grote delen van het zuiden van Nederland werden op geen enkel bedrijf in de tankmelk antistoffen tegen longworm gevonden. Daarentegen waren er in het westen, maar bijvoorbeeld ook in Zeeuws-Vlaanderen, delen van de Flevopolder en Zuidwest-Friesland gebieden waar op tien tot wel vijftig procent van de bedrijven antistoffen werden aangetoond. Maagdarmwormen landelijk probleemBesmettingen met maagdarmwormen komen in vrijwel het hele land voor. In het overgrote deel van de gebieden gaat het daarbij om een besmettingsgraad van tien tot vijftig procent. In het westen, met name het veenweidegebied, zijn er echter ook streken waar in 2019 in meer dan de helft van de tankmelkmonsters antistoffen aanwezig waren. Weinig leverbotHet percentage tankmelkuitslagen waarbij antistoffen tegen leverbot werden aangetoond, lag in 2019 een stuk lager dan in 2018. Ook was vorig jaar het gebied waarin op geen enkel bedrijf antistoffen tegen leverbot werden gevonden aanzienlijk groter. Ook de leverbotvrije gebieden liggen met name in het oosten en zuiden van Nederland. De GD schrijft de lage leverbotbesmetting toe aan de twee opeenvolgende droge zomers.
0 reacties
|
Grote regionale verschillen in wormbesmettingen
Tankmelkonderzoeken op antistoffen tegen longwormen en maagdarmwormen lieten vorig jaar vergelijkbare uitslagen zien als in 2018. Er waren echter grote regionale verschillen in besmettingsgraad.
Dit meldt de Gezondheidsdienst voor dieren in GD Herkauwer.
Oostgrens longwormvrij
Langs de oostgrens, maar ook in grote delen van het zuiden van Nederland werden op geen enkel bedrijf in de tankmelk antistoffen tegen longworm gevonden. Daarentegen waren er in het westen, maar bijvoorbeeld ook in Zeeuws-Vlaanderen, delen van de Flevopolder en Zuidwest-Friesland gebieden waar op tien tot wel vijftig procent van de bedrijven antistoffen werden aangetoond.
Maagdarmwormen landelijk probleem
Besmettingen met maagdarmwormen komen in vrijwel het hele land voor. In het overgrote deel van de gebieden gaat het daarbij om een besmettingsgraad van tien tot vijftig procent. In het westen, met name het veenweidegebied, zijn er echter ook streken waar in 2019 in meer dan de helft van de tankmelkmonsters antistoffen aanwezig waren.
Weinig leverbot
Het percentage tankmelkuitslagen waarbij antistoffen tegen leverbot werden aangetoond, lag in 2019 een stuk lager dan in 2018. Ook was vorig jaar het gebied waarin op geen enkel bedrijf antistoffen tegen leverbot werden gevonden aanzienlijk groter. Ook de leverbotvrije gebieden liggen met name in het oosten en zuiden van Nederland. De GD schrijft de lage leverbotbesmetting toe aan de twee opeenvolgende droge zomers.
REAGEER