Grote belangstelling voor project Koe en eiwit


De spreiding in het ruweiwitgehalte van de deelnemers aan het project is groot: van onder de 155 gram tot boven de 170 gram
vrijdag, 18 maart, 2022

Binnen twee maanden hebben bijna 200 melkveehouders en 85 adviseurs zich gemeld om deel te nemen aan het project Koe en eiwit.

In het vier jaar durende praktijkonderzoek gaan melkveehouders op zoek naar de (on)mogelijkheden van het werken met rantsoenen met maximaal 155 gram ruw eiwit. ‘Een luxeprobleem’, noemt projecteider Paul Galama het. ‘We hebben maar 155 veehouders en 45 adviseurs nodig.’ 

Spreiding in ruweiwitgehalte groot

De veehouders zijn inmiddels aangewezen, waarbij gekeken is naar verdeling van grondsoort en intensiteit en naar een goede afspiegeling van provincies van alle melkveehouders. ‘De spreiding van het ruweiwitgehalte over de hele groep is groot. In de groep zitten bedrijven onder de 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof en boven de 170 gram. Gemiddeld zit de groep rond de 167 gram’, aldus Galama. 

Doelstelling bewust scherper

De aanleiding van de proef is het convenant dat de melkveesector afsloot met de overheid om vanaf 2024 het landelijk gemiddelde eiwitgehalte in melkveerantsoenen te laten dalen tot 160 gram ruw eiwit. ‘We gaan bewust wat scherper zitten in doelstelling’, aldus Galama. ‘We willen volgen wat boeren doen om het eiwitgehalte te verlagen en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld productie en diergezondheid.’

Het project is volgens Galama een zogenoemd ‘lerend netwerk’. ‘Veehouders leren van elkaar en we gaan de resultaten ook breder delen. Voor de kengetallen maken we gebruik van data uit de KringloopWijzer, maar ook uit KoeMonitor.’


0 reacties

De spreiding in het ruweiwitgehalte van de deelnemers aan het project is groot: van onder de 155 gram tot boven de 170 gram
vrijdag, 18 maart, 2022

Binnen twee maanden hebben bijna 200 melkveehouders en 85 adviseurs zich gemeld om deel te nemen aan het project Koe en eiwit.

In het vier jaar durende praktijkonderzoek gaan melkveehouders op zoek naar de (on)mogelijkheden van het werken met rantsoenen met maximaal 155 gram ruw eiwit. ‘Een luxeprobleem’, noemt projecteider Paul Galama het. ‘We hebben maar 155 veehouders en 45 adviseurs nodig.’ 

Spreiding in ruweiwitgehalte groot

De veehouders zijn inmiddels aangewezen, waarbij gekeken is naar verdeling van grondsoort en intensiteit en naar een goede afspiegeling van provincies van alle melkveehouders. ‘De spreiding van het ruweiwitgehalte over de hele groep is groot. In de groep zitten bedrijven onder de 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof en boven de 170 gram. Gemiddeld zit de groep rond de 167 gram’, aldus Galama. 

Doelstelling bewust scherper

De aanleiding van de proef is het convenant dat de melkveesector afsloot met de overheid om vanaf 2024 het landelijk gemiddelde eiwitgehalte in melkveerantsoenen te laten dalen tot 160 gram ruw eiwit. ‘We gaan bewust wat scherper zitten in doelstelling’, aldus Galama. ‘We willen volgen wat boeren doen om het eiwitgehalte te verlagen en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld productie en diergezondheid.’

Het project is volgens Galama een zogenoemd ‘lerend netwerk’. ‘Veehouders leren van elkaar en we gaan de resultaten ook breder delen. Voor de kengetallen maken we gebruik van data uit de KringloopWijzer, maar ook uit KoeMonitor.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.