donderdag, 15 november, 2018 Gezondheidsproblemen met de luchtwegen bij jonge kalveren zijn wellicht genetisch bepaald. Dat blijkt uit een verkennende studie van onderzoekers van de universiteit van Wisconsin, zo schijft het Amerikaanse vakblad Hoard’s Dairyman. Samen met farmaceut Zoetis volgen de onderzoekers 1100 holsteinkalveren waarbij genetische data gecombineerd worden met ziekteverschijnselen bij de luchtwegen. Ultrasound-meetingAan de hand van observatie van de kalveren en ultrasound-meeting van de longen constateerden de onderzoekers dat 18,9 procent van de kalveren in de eerste drie levensweken in bepaalde mate problemen ondervond met de luchtwegen. Door de ziekteverschijnselen te koppelen aan genoomdata, becijferden de onderzoekers dat de erfelijkheidsgraad tussen de 0,214 ligt en 0,241 ligt. Ter vergelijking: de erfelijkheidsgraad voor melkgift ligt op 0,30. Omgevingsfactoren vooral op latere leeftijdDe erfelijkheidsgraad neemt af als de dieren ouder zijn. Bij zes weken oude kalven daalde de erfelijkheidsgraad voor luchtweginfecties naar 0,084 tot 0,111. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat omgevingsfactoren op latere leeftijd een veel grotere rol spelen bij luchtweginfecties dan op jonge leeftijd. De onderzoekers blijven de 1100 kalveren volgen om te kijken of er ook op latere leeftijd nog genetische verbanden kunnen worden aangetoond.
0 reacties
|
Gevoeligheid voor luchtweginfecties erfelijk bepaald
Gezondheidsproblemen met de luchtwegen bij jonge kalveren zijn wellicht genetisch bepaald.
Dat blijkt uit een verkennende studie van onderzoekers van de universiteit van Wisconsin, zo schijft het Amerikaanse vakblad Hoard’s Dairyman. Samen met farmaceut Zoetis volgen de onderzoekers 1100 holsteinkalveren waarbij genetische data gecombineerd worden met ziekteverschijnselen bij de luchtwegen.
Ultrasound-meeting
Aan de hand van observatie van de kalveren en ultrasound-meeting van de longen constateerden de onderzoekers dat 18,9 procent van de kalveren in de eerste drie levensweken in bepaalde mate problemen ondervond met de luchtwegen. Door de ziekteverschijnselen te koppelen aan genoomdata, becijferden de onderzoekers dat de erfelijkheidsgraad tussen de 0,214 ligt en 0,241 ligt. Ter vergelijking: de erfelijkheidsgraad voor melkgift ligt op 0,30.
Omgevingsfactoren vooral op latere leeftijd
De erfelijkheidsgraad neemt af als de dieren ouder zijn. Bij zes weken oude kalven daalde de erfelijkheidsgraad voor luchtweginfecties naar 0,084 tot 0,111. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat omgevingsfactoren op latere leeftijd een veel grotere rol spelen bij luchtweginfecties dan op jonge leeftijd. De onderzoekers blijven de 1100 kalveren volgen om te kijken of er ook op latere leeftijd nog genetische verbanden kunnen worden aangetoond.
REAGEER