woensdag, 4 mei, 2016 Er is geen verband tussen de mate van antibioticagebruik bij de jongste kalveren en het antibioticagebruik bij melkvee. Dit is een van de bevindingen uit een onderzoek van de GD en de Universiteit van Utrecht om meer zicht te krijgen op het antibioticumgebruik bij kalveren jonger dan 56 dagen. In 2012 bleek deze groep kalveren 10,9 dierdagdoseringen aan orale antbiotica te krijgen. Dat was reden voor de werkgroep ABRES-rundveehouderij om het onderzoek in te stellen. Inmiddels is dit cijfer gedaald tot 3,8 dierdagdoseringen. Focus op kalverenDierenarts Anja de Bont van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) legt uit: ‘Op een bedrijf waar veel antibiotica worden gebruikt bij het melkvee, is dat niet per sé ook het geval bij de jongste kalveren of andersom. Dat betekent dat als we het antibioticumgebruik willen verlagen op deze bedrijven, we ons echt op de kalveren moeten focussen.’ De onderzoekers constateerden ook grote verschillen tussen de bedrijven in het antibioticagebruik bij kalveren. Kalf eerst ondersteunenEen opvallend resultaat uit het onderzoek vindt De Bont het verschil in houding van veehouders die veel of die weinig antibiotica gebruiken bij de jonge kalveren. ‘Bij de veehouders die weinig antibiotica gebruiken zagen we dat zij eerst proberen een ziek kalf te helpen om zelf te herstellen, bijvoorbeeld met ondersteunende middelen, zoals elektrolyten of koortsremmers. Wanneer dat onvoldoende effect heeft, gaan zij pas over op een behandeling met antibiotica.’ Meer lezenMeer resultaten uit dit onderzoek en de aanbevelingen van dierenarts De Bont is te lezen in het mei 1 – nummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Geen verband antibioticagebruik tussen kalveren en koeien
Er is geen verband tussen de mate van antibioticagebruik bij de jongste kalveren en het antibioticagebruik bij melkvee.
Dit is een van de bevindingen uit een onderzoek van de GD en de Universiteit van Utrecht om meer zicht te krijgen op het antibioticumgebruik bij kalveren jonger dan 56 dagen. In 2012 bleek deze groep kalveren 10,9 dierdagdoseringen aan orale antbiotica te krijgen. Dat was reden voor de werkgroep ABRES-rundveehouderij om het onderzoek in te stellen. Inmiddels is dit cijfer gedaald tot 3,8 dierdagdoseringen.
Focus op kalveren
Dierenarts Anja de Bont van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) legt uit: ‘Op een bedrijf waar veel antibiotica worden gebruikt bij het melkvee, is dat niet per sé ook het geval bij de jongste kalveren of andersom. Dat betekent dat als we het antibioticumgebruik willen verlagen op deze bedrijven, we ons echt op de kalveren moeten focussen.’ De onderzoekers constateerden ook grote verschillen tussen de bedrijven in het antibioticagebruik bij kalveren.
Kalf eerst ondersteunen
Een opvallend resultaat uit het onderzoek vindt De Bont het verschil in houding van veehouders die veel of die weinig antibiotica gebruiken bij de jonge kalveren. ‘Bij de veehouders die weinig antibiotica gebruiken zagen we dat zij eerst proberen een ziek kalf te helpen om zelf te herstellen, bijvoorbeeld met ondersteunende middelen, zoals elektrolyten of koortsremmers. Wanneer dat onvoldoende effect heeft, gaan zij pas over op een behandeling met antibiotica.’
Meer lezen
Meer resultaten uit dit onderzoek en de aanbevelingen van dierenarts De Bont is te lezen in het mei 1 – nummer van Veeteelt.
REAGEER