maandag, 24 april, 2017 Het gemiddelde tankmelkcelgetal in Nederland lag in 2016 rond de 190.000 cellen per milliliter, zo blijkt uit gegevens van GD-monitoring. De uiergezondheid op melkveebedrijven is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) nog nooit zo goed geweest als het afgelopen jaar. In de GD-monitoring wordt informatie van CRV, Qlip, Rendac en GD gecombineerd. Antibioticareductie 60 procentDe verbetering van de melkkwaliteit gaat samen met een forse reductie van de inzet van antibiotica. ‘Sinds 2009 is door melkveehouders 60 procent minder antibiotica gebruikt’, vertelt Christian Scherpenzeel, GD-dierenarts en uiergezondheidsspecialist. Compliment voor sector‘Met het aanhouden van meer koeien de afgelopen jaren en de uitdaging van selectief droogzetten lag een stijging van het celgetal op de loer’, analyseert Scherpenzeel. ‘Dat is niet gebeurd. Integendeel. De goede resultaten zijn dan ook een groot compliment voor de hele sector.’ Meer achtergronden over uiergezondheid leest u in een special over dit thema in het tweede aprilnummer van Veeteelt, dat eind deze week verschijnt.
0 reacties
|
GD: uiergezondheid in Nederland nog nooit zo goed
Het gemiddelde tankmelkcelgetal in Nederland lag in 2016 rond de 190.000 cellen per milliliter, zo blijkt uit gegevens van GD-monitoring. De uiergezondheid op melkveebedrijven is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) nog nooit zo goed geweest als het afgelopen jaar.
In de GD-monitoring wordt informatie van CRV, Qlip, Rendac en GD gecombineerd.
Antibioticareductie 60 procent
De verbetering van de melkkwaliteit gaat samen met een forse reductie van de inzet van antibiotica. ‘Sinds 2009 is door melkveehouders 60 procent minder antibiotica gebruikt’, vertelt Christian Scherpenzeel, GD-dierenarts en uiergezondheidsspecialist.
Compliment voor sector
‘Met het aanhouden van meer koeien de afgelopen jaren en de uitdaging van selectief droogzetten lag een stijging van het celgetal op de loer’, analyseert Scherpenzeel. ‘Dat is niet gebeurd. Integendeel. De goede resultaten zijn dan ook een groot compliment voor de hele sector.’
Meer achtergronden over uiergezondheid leest u in een special over dit thema in het tweede aprilnummer van Veeteelt, dat eind deze week verschijnt.
REAGEER