donderdag, 4 februari, 2016 De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is een pilotstudie gestart naar verworpen en doodgeboren kalveren met een gat in het schedeldak. Eind vorig jaar werden er in de sectiezaal van de GD vijf kalveren aangeboden waarbij een afwijking aan het hoofd werd geconstateerd. In het onderzoek wil GD bekijken of de afwijkingen wellicht erfelijk zijn, of dat er sprake is van infecties bij de moederdieren gedurende de dracht of dat er bepaalde gifstoffen gedurende de dracht zijn opgenomen. Gat in de schedel boven de ogenBij de sectie op de kalveren bleken de grote en kleine hersenen niet te zijn aangelegd en waren de schedelbeenderen lokaal niet gesloten. Dit laatste was bij de kalveren door de huid heen te voelen, net boven de ogen van de dieren. Een aantal dieren had ook een zichtbaar kortere staart. Zorg om Genetisch defect nu nog voorbarigGD roept veehouders op om verworpen of doodgeboren kalveren die afwijkingen aan de kop vertonen, aan te bieden voor nader onderzoek. Het is nu nog te voorbarig om te denken aan een genetisch defect, zo stelt een woordvoerster van de GD. Via sectie op verworpen kalveren kwamen eerder wel erfelijke gebreken als cvm en brachyspina aan het licht.
0 reacties
|
GD start pilot naar kalveren met hoofdafwijkingen
![]() |
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is een pilotstudie gestart naar verworpen en doodgeboren kalveren met een gat in het schedeldak.
Eind vorig jaar werden er in de sectiezaal van de GD vijf kalveren aangeboden waarbij een afwijking aan het hoofd werd geconstateerd. In het onderzoek wil GD bekijken of de afwijkingen wellicht erfelijk zijn, of dat er sprake is van infecties bij de moederdieren gedurende de dracht of dat er bepaalde gifstoffen gedurende de dracht zijn opgenomen.
Gat in de schedel boven de ogen
Bij de sectie op de kalveren bleken de grote en kleine hersenen niet te zijn aangelegd en waren de schedelbeenderen lokaal niet gesloten. Dit laatste was bij de kalveren door de huid heen te voelen, net boven de ogen van de dieren. Een aantal dieren had ook een zichtbaar kortere staart.
Zorg om Genetisch defect nu nog voorbarig
GD roept veehouders op om verworpen of doodgeboren kalveren die afwijkingen aan de kop vertonen, aan te bieden voor nader onderzoek. Het is nu nog te voorbarig om te denken aan een genetisch defect, zo stelt een woordvoerster van de GD. Via sectie op verworpen kalveren kwamen eerder wel erfelijke gebreken als cvm en brachyspina aan het licht.
REAGEER