maandag, 12 februari, 2018 Melkveehouders die meer inzicht willen in de klauwgezondheid van hun veestapel, kunnen dit bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) laten meten via tankmelk. In het tankmelkmonster wordt de aanwezigheid van biotine en de spoorelementen zink en mangaan gemeten. Met deze informatie weet een melkveehouder of de voorziening van deze vitamine en spoorelementen vanuit het rantsoen voldoende is voor de vorming van sterke klauwen. Biotine, zink en mangaan spelen namelijk een belangrijke rol bij de vorming van keratine, dat zorgt voor een sterkere klauwhoorn en een stevige verbinding tussen de hoorn- en huidcellen. De kans op aandoeningen als wittelijndefecten, zoolzweren, mortellaro en stinkpoot neemt daardoor af. Vier keer per jaar onderzoekVia het abonnement Klauwgezondheid Tankmelk kan een melkveehouder in februari, mei, augustus en november een tankmelkmonster laten onderzoeken. Naar aanleiding van de uitslag kan de melkveehouder met zijn voeradviseur of dierenarts gericht het rantsoen bijsturen als dat nodig is. De kosten van het abonnement zijn 73,75 euro (exclusief btw) per kwartaal.
0 reacties
|
GD gaat klauwgezondheid via tankmelk meten
![]() |
Melkveehouders die meer inzicht willen in de klauwgezondheid van hun veestapel, kunnen dit bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) laten meten via tankmelk.
In het tankmelkmonster wordt de aanwezigheid van biotine en de spoorelementen zink en mangaan gemeten. Met deze informatie weet een melkveehouder of de voorziening van deze vitamine en spoorelementen vanuit het rantsoen voldoende is voor de vorming van sterke klauwen. Biotine, zink en mangaan spelen namelijk een belangrijke rol bij de vorming van keratine, dat zorgt voor een sterkere klauwhoorn en een stevige verbinding tussen de hoorn- en huidcellen. De kans op aandoeningen als wittelijndefecten, zoolzweren, mortellaro en stinkpoot neemt daardoor af.
Vier keer per jaar onderzoek
Via het abonnement Klauwgezondheid Tankmelk kan een melkveehouder in februari, mei, augustus en november een tankmelkmonster laten onderzoeken. Naar aanleiding van de uitslag kan de melkveehouder met zijn voeradviseur of dierenarts gericht het rantsoen bijsturen als dat nodig is. De kosten van het abonnement zijn 73,75 euro (exclusief btw) per kwartaal.
REAGEER