vrijdag, 18 augustus, 2017 Met een nieuw Koninklijk besluit (kb) dat binnenkort gepubliceerd wordt, breekt in Vlaanderen een nieuwe fase aan in de bvd-bestrijding. Het nieuwe Koninklijk besluit legt verscherpte maatregelen op vanaf september voor de import van kalveren. Zo zal voor élk geïmporteerd kalf steeds een actie vereist zijn en zal elke bvd-drager, of zogenaamd ipi-kalf, binnen 45 dagen na toekennen van het statuut afgevoerd moeten worden. Als dit niet gebeurt, wordt het volledige bedrijf geblokkeerd en kan in afwachting van de afvoer van de bvd-dragers geen enkel dier naar het slachthuis. Geldig bvd-statuutVoor kalveren afkomstig uit Duitsland, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk (enkel Noord-Ierland) moet de veehouder aantonen dat de kalveren een geldig bvd-statuut hebben volgens de geldende richtlijnen. Kalveren afkomstig uit bvd-vrije landen (Denemarken, Oostenrijk, Finland en Zweden) krijgen automatisch een ipi-vrij-statuut. Voor kalveren afkomstig uit alle andere landen moet de veehouder steeds een virologisch onderzoek laten uitvoeren door de bedrijfsdierenarts binnen 30 dagen na de invoerdatum. Kalveren die het ipi-statuut krijgen, moeten binnen de 45 dagen na toekennen van het statuut afgevoerd worden (euthanasie of slachten).
0 reacties
|
Fase 2 Vlaamse bvd-bestrijding gaat in per 1 september
Met een nieuw Koninklijk besluit (kb) dat binnenkort gepubliceerd wordt, breekt in Vlaanderen een nieuwe fase aan in de bvd-bestrijding. Het nieuwe Koninklijk besluit legt verscherpte maatregelen op vanaf september voor de import van kalveren.
Zo zal voor élk geïmporteerd kalf steeds een actie vereist zijn en zal elke bvd-drager, of zogenaamd ipi-kalf, binnen 45 dagen na toekennen van het statuut afgevoerd moeten worden. Als dit niet gebeurt, wordt het volledige bedrijf geblokkeerd en kan in afwachting van de afvoer van de bvd-dragers geen enkel dier naar het slachthuis.
Geldig bvd-statuut
Voor kalveren afkomstig uit Duitsland, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk (enkel Noord-Ierland) moet de veehouder aantonen dat de kalveren een geldig bvd-statuut hebben volgens de geldende richtlijnen.
Kalveren afkomstig uit bvd-vrije landen (Denemarken, Oostenrijk, Finland en Zweden) krijgen automatisch een ipi-vrij-statuut.
Voor kalveren afkomstig uit alle andere landen moet de veehouder steeds een virologisch onderzoek laten uitvoeren door de bedrijfsdierenarts binnen 30 dagen na de invoerdatum.
Kalveren die het ipi-statuut krijgen, moeten binnen de 45 dagen na toekennen van het statuut afgevoerd worden (euthanasie of slachten).
REAGEER