maandag, 2 september, 2019 In 2018 voerde het Vlaamse DGZ net geen 10.000 secties op kadavers uit waarvan eenderde binnen het abortusprotocol. Het grootst aantal aangeboden dieren waren kalveren jonger dan 1 maand, gevolgd door dieren ouder dan 2 jaar. Bij de kalveren jonger dan 1 maand was enteritis de belangrijkste doodsoorzaak: 48,6 procent. De belangrijkste gevonden ziektekiem was cryptosporidium parvum. Verder waren ook het rotavirus, E-coli en Salmonella belangrijke ziektekiemen. In veel gevallen was er sprake van een combinatie van cryptosporidium met het rotavirus. Bij de kalveren van 1 tot 3 maanden en 3 tot 6 maanden was pneumonie de belangrijkste doodsoorzaak. Bij de kalveren van 1 tot 3 maanden was dit het gevolg van een bacteriële infectie met Mannhaemia haemolytica. Bij de kalveren van 3 tot 6 maanden betrof het meestal menginfecties met verschillende ziektekiemen. Verbloeding na keizersnedeBij de dieren ouder dan 2 jaar was pneumonie ook de voornaamste doodsoorzaak (16,2 procent), met als voornaamste oorzakelijke kiem M. haemolytica. Ook bij oudere dieren ziet DGZ vaak menginfecties. De tweede oorzaak van sterfte was verbloeding, mede door de stijging van autopsies in het kader van een verzekering. De meeste verbloedingen vinden plaats in de baarmoeder na het uitvoeren van een keizersnede.
0 reacties
|
Enteritis en pneumonie belangrijkste doodsoorzaken kalveren
In 2018 voerde het Vlaamse DGZ net geen 10.000 secties op kadavers uit waarvan eenderde binnen het abortusprotocol. Het grootst aantal aangeboden dieren waren kalveren jonger dan 1 maand, gevolgd door dieren ouder dan 2 jaar.
Bij de kalveren jonger dan 1 maand was enteritis de belangrijkste doodsoorzaak: 48,6 procent. De belangrijkste gevonden ziektekiem was cryptosporidium parvum. Verder waren ook het rotavirus, E-coli en Salmonella belangrijke ziektekiemen. In veel gevallen was er sprake van een combinatie van cryptosporidium met het rotavirus.
Bij de kalveren van 1 tot 3 maanden en 3 tot 6 maanden was pneumonie de belangrijkste doodsoorzaak. Bij de kalveren van 1 tot 3 maanden was dit het gevolg van een bacteriële infectie met Mannhaemia haemolytica. Bij de kalveren van 3 tot 6 maanden betrof het meestal menginfecties met verschillende ziektekiemen.
Verbloeding na keizersnede
Bij de dieren ouder dan 2 jaar was pneumonie ook de voornaamste doodsoorzaak (16,2 procent), met als voornaamste oorzakelijke kiem M. haemolytica. Ook bij oudere dieren ziet DGZ vaak menginfecties.
De tweede oorzaak van sterfte was verbloeding, mede door de stijging van autopsies in het kader van een verzekering. De meeste verbloedingen vinden plaats in de baarmoeder na het uitvoeren van een keizersnede.
REAGEER